Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fortsatt syrisk offensiv trots Turkietvarning

Den syriska armén har tagit kontroll över hela den strategiskt viktiga staden Saraqib i provinsen Idlib, trots varningar från Turkiet.
Regimen kontrollerar nu nästan hela den motorvägsträcka, som knyter ihop storstaden Aleppo i norr med huvudstaden Damaskus i söder.
Syrien • Publicerad 8 februari 2020
Syrisk militär genomför en omfattande offensiv i Idlib- och Alepporovinsen. Trots turkisk varning har armén intagit staden Saraqib. På en bild från fredagen ses en icke namngiven man försöka rädda sina personliga tillhörigheter i staden Samin, som bombats sönder.
Syrisk militär genomför en omfattande offensiv i Idlib- och Alepporovinsen. Trots turkisk varning har armén intagit staden Saraqib. På en bild från fredagen ses en icke namngiven man försöka rädda sina personliga tillhörigheter i staden Samin, som bombats sönder.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Intrånget i Saraqib i nordvästra Syrien, inte långt från den turkiska gränsen, inleddes i torsdags efter en veckas avancemang i området, som har hållits av grupper som motsätter sig styret i Damaskus.

Rebellbastionen är ett av de allra sista oppositionella fästena i Syrien. Regimen fortsätter att återta områden norr om staden.

Annons

Syriens militär, med ryskt stöd, valde att genomföra offensiven trots skarpa varningar från Turkiet. Ankara hotar med militär vedergällning om någon av landets militära observatörsplatser i Syrien angrips.

Observatörsbaserna är en del av den vapenvila som slöts 2018 mellan Turkiet och Ryssland.

– Militära enheter har full kontroll över staden, rapporterade statsstyrd syrisk tv på lördagen, medan bilder visade öde gator efter en veckas bombardemang av Saraqib.

Turkiet har redan reagerat mot det eskalerande läget med att skicka omfattande förstärkningar både av materiel och av personal till området.

En rysk delegation besökte på lördagen Ankara för att diskutera situationen i nordvästra Syrien. Samtalen ska fortsätta i veckan som kommer, uppger en turkisk diplomatkälla

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons