1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Syndabocken Strache lämnar Österrikes politik

Först Ibizaskandalen som fick regeringssamarbetet att krascha. Sedan misstänkt fakturafusk som kan ha bidragit till ett uselt resultat i helgens val i Österrike.
Nu lämnar den mångåriga FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache politiken, och pausar medlemskapet i det högerpopulistiska partiet.
Österrike • Publicerad 1 oktober 2019
Heinz-Christian Strache vid pressträffen där han berättade att han pausar sitt medlemskap i partiet.
Heinz-Christian Strache vid pressträffen där han berättade att han pausar sitt medlemskap i partiet.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Besvikelsen inom FPÖ är stor efter att österrikarna i söndags gick till valurnorna. Det högernationalistiska partiet gjorde ett störtdyk nedåt, och landade på 16 procent av rösterna – tio procentenheter färre än i valet 2017.

Upprördheten över resultatet tas ut på Heinz-Christian Strache – den man som under 14 år ledde partiet, lyckades öka stödet för FPÖ markant och blev vicekansler när högerpopulisterna bjöds in till ett regeringssamarbete med konservativa ÖVP. Men också den man som gjorde att koalitionen sprack, när den så kallade Ibizaskandalen briserade i våras.

Undvika petning

Sedan dess har fler oegentligheter kring Straches agerande avslöjats. Och när det veckan innan valet framkom att han också misstänks ha missbrukat partiets pengar satte det ytterligare press på FPÖ.

Under tisdagen kallade Heinz-Christian Strache hastigt till en presskonferens där han meddelade att han pausar sitt medlemskap och lämnar politiken, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Inom partiet har krav ställts på att den tidigare partiledaren ska uteslutas, och under tisdagseftermiddagen håller partistyrelsen ett möte om krisen. Detta kan alltså vara ett sätt för Strache att förekomma en eventuell petning.

Förnekar

Strache sade själv på pressträffen att han tagit beslutet då han "till varje pris vill undvika fler prövningar och splittringar inom FPÖ".

Han fortsätter också förneka anklagelserna om ekonomiska oegentligheter.

– Där kan jag bara upprepa min försäkran om att detta rör sig om falska anklagelser, sade Strache.

Nye partiledaren Norbert Hofer har inte velat kommentera sin företrädares beslut.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.