1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Landets turistströmmar går norrut

Tyskarna är återigen de flitigaste utländska turisterna i Sverige. Och det är delar av Norrland som lockar i ökad utsträckning.
Den svaga kronan bidrar, vilket också gjorde att fler svenskar semestrade på hemmaplan.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2019
Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig.
Passagerare på en Gotlandsfärja ser Visby hamn närma sig.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige var populärt som resemål i somras. Under perioden juni–augusti ökade antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige med fem procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från Tillväxtverket. Sammantaget blev de svenska turisterna sex procent fler medan de utländska ökade med två procent.

– Den svaga kronan påverkar, men det är också en internationell trend med ett ökat resande i världen, säger Sofi Sjöberg på Tillväxtverket.

Krona och väder

En svagare krona gör det billigare för utländska turister att turista i Sverige, medan svenskarna får en dyrare utlandsresa.

Förmodligen påverkar även vädret. Den oerhört varma sommaren 2018 fick svenskarna att i större utsträckning stanna hemma i år och hoppas på en repris. Samtidigt kanske utländska turister flydde hettan på kontinenten till det normalt sett svalare Norden. Såväl fransmän som turister från Nederländerna kom i ökad utsträckning till Sverige i sommar. Också tyskarna blev fler och gick därmed förbi norrmännen som den vanligaste turisten i Sverige, baserat på antal gästnätter som då inte inkluderar boende i egenägda stugor.

Strömmar norrut

Även kineserna blev rejält många fler, plus 18 procent i antal övernattningar. Debatten från kinesiskt officiellt håll om att kineser skulle behandlas illa i Sverige verkar därmed inte ha påverkat turistandet.

Storstäderna lockar som vanligast flest, men Stockholms län tappade besökare i år. Gävleborgs län är årets turistraket, plus 33 procent fler. Och även längre norrut var tillströmningen i tilltagande, enligt den preliminära statistiken.

– Hela Norrland visar sammantaget på en stor ökning, säger Sofi Sjöberg.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.