1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Svennis" om Ferguson: Sa han skulle döda mig

Privat åt de middagar tillsammans. Men när Sven-Göran Eriksson var förbundskapten för England och inte gjorde som Manchester United-tränaren Alex Ferguson ville gick det hett till.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2019
Manchester Uniteds dåvarande tränare Alex Ferguson och Manchester Citys dito Sven-Göran Eriksson under en Premier League-match 2007, som City vann.
Manchester Uniteds dåvarande tränare Alex Ferguson och Manchester Citys dito Sven-Göran Eriksson under en Premier League-match 2007, som City vann.Foto: JON SUPER/AP/TT

I en öppenhjärtig intervju berättar den 71-årige svenske fotbollstränaren för den brittiska tidningen om åren som förbundskapten i England mellan 2001 och 2006 och kraftmätningen mellan honom och United-tränaren.

– Min relation med Alex var på ett sätt väldigt bra. Vi hade privata middagar, vi gick tillsammans på tillställningar, pratade om allt. Men när det kom till arbetet, då blev han helt galen, säger Eriksson och berättar om Rio Ferdinand-fallet.

Vann Rooney-striden

Det var 2003 då det engelska fotbollsförbundet stängde av Ferdinand i åtta månader för att ha missat dopningstester.

– Då sa Alex att "om du inte tar ut Rio får du aldrig mer några Manchester United-spelare", säger Eriksson.

Än hetare blåste "Ferguson-fönen" när Eriksson tänkte ta ut Wayne Rooney till VM 2006, trots att han hade en fraktur i ett ben i foten. Landslagets läkare Leif Svärd mötte Uniteds lagläkare som enligt Svärd ljög om läget. När Ferguson förstod vem som vunnit argumentationen stormade han ut ur rummet och ringde sedan upp Eriksson.

– Han började med att skrika och sade "jag ska döda dig, du är slut". Jag svarade "håll käften, vad är det med dig? Och när han började skrika igen sa jag "Alex, jag kommer att ta ut Rooney, ha nu en skön semester". Och så la jag på luren.

Gratulerade inte

Eriksson berättar att han som klubbtränare mött Manchester United med Alex Ferguson vid rodret tre gånger – och vunnit alla tre matcherna.

– Första gången var med Lazio, de andra med Manchester City. Efter första segern kom han och gratulerade mig. Andra gången sa han bara "meeeh" och efter den tredje segern skickade han fram Carlos Queiroz som sa att "Alex tyvärr var tvungen att gå på ett möte".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.