Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stämningsfull jul i sagans värld

Traditionella sagor, mysterier och ljudböcker – det finns gott om litteratur som kan förstärka julkänslan. Bland de nya stämningshöjarna märks både metoo-prinsessor och sagor med fake news-tema.
Kultur • Publicerad 18 december 2019
Mysigt julbak i Maria Nilsson Thores "Alla tre julbakar". Pressbild.
Mysigt julbak i Maria Nilsson Thores "Alla tre julbakar". Pressbild.Foto: Bonnier förlag
Adventsboken "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem" bjuder på julstämning och sagotema. Pressbild.
Adventsboken "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem" bjuder på julstämning och sagotema. Pressbild.Foto: Sofia Falkenhem
Mats Strandberg har skrivit en av årets adventsböcker om familj, ensamhet och gemenskap. Arkivbild.
Mats Strandberg har skrivit en av årets adventsböcker om familj, ensamhet och gemenskap. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Selma Lagerlöf önskade sig böcker varje julafton – och har själv skrivit en rad julklassiker, som "Gösta Berlings saga" och "Legenden om julrosorna".
Selma Lagerlöf önskade sig böcker varje julafton – och har själv skrivit en rad julklassiker, som "Gösta Berlings saga" och "Legenden om julrosorna".Foto: Läkerol
Det lackar mot jul i "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem".
Det lackar mot jul i "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem".Foto: Sofia Falkenhem

Som liten flicka önskade sig Selma Lagerlöf alltid böcker i julklapp – hennes största nöje på julaftonsnatten var att få ligga uppe och läsa precis så länge hon ville. I novellen "Julklappsboken", inspelad 1936, berättar hon själv om en vacker sagobok som hon fick när hon var tio år gammal. Först efter att ha öppnat "förfärligt mycket sysaker" noterade hon nöjt att det sista, hårda paketet var till henne:

– Jag ser framför mig den allra vackraste lilla bok, en sagobok, säger hon.

Annons

Novellen ovan presenteras på Storytel, bland julklassiker som "Äventyret med julpuddingen" av Agatha Christie, "Tomten" av Viktor Rydberg och "En julsaga" av Charles Dickens, perfekta att lyssna på för dem som snabbt vill komma in i julstämning.

Inbyggt vemod

Men förutom klassikerna ges det varje år ut nya julböcker för familjen. En som leker med sagoformatet är Mats Strandberg, som tillsammans med illustratören Sofia Falkenhem har skrivit "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem".

Den handlar om lille Ken Taur som har blivit kidnappad från kentaurernas hemliga rike, och nu försöker hinna hem till julafton för att äntligen få träffa sin familj. Adventsbokens nedräkning mot jul innebär en naturligt tickande klocka och Mats Strandberg såg framför sig en "fartfylld, smågalen roadmovie".

– Det är också väldigt viktigt i de här böckerna att man öser på med julstämning och det var en rolig utmaning för jag har ganska kluvet förhållande till julen egentligen. Jag tycker mycket om den själv. Men det är en sorglig högtid för väldigt många.

Han tycker att det finns ett inbyggt vemod i alla drömmar kring högtiden. Det är en tid då familjen samlas, vilket också gör ensamheten extra tydlig och kännbar.

– Den här sagan handlar väldigt mycket om hemlängtan och att sakna en familj, säger han.

Ken Taur ger sig iväg på egen hand, men får snart sällskap på vägen – och det är också ett av bokens teman: man kan finna sin egen gemenskap.

Sagor och fake news

Mats Strandberg ville bevara den klassiska stämningen och samtidigt få sagan att kännas "fräsch". Han gör det genom att leka med sagoformatet.

Ken Taur träffar bland annat en "metoo-prinsessa", som har stängt in sig på sitt slott eftersom en prins försöker tvinga sig på henne med pussar, och en häxa som felaktigt beskylls för att ha försökt äta upp två små barn som knaprat på hennes pepparkakshus. Och ville vargen verkligen sluka Rödluvan?

– Jag tycker inte man ska skriva barnböcker som något slags "viktigt budskap" i första hand. Men det är roligare för mig att skriva med en viktig klangbotten. I den här knasiga roadmovien passade sagans form bra för att prata om sagor och berättelser, vem som berättar en historia och varför. Det är ett slags fake news-tema, säger han.

Annons

Man kan också läsa den som enbart en underhållande saga. Sagan och julen är en sedan länge väletablerad kombination – som Mats Strandberg tycker passar bra ihop.

– Bland det bästa jag visste när jag var liten var att hinna kolla på barnprogram med mina föräldrar och se på julkalendern på tv ihop. Vuxna blir lite mer tillåtande och barnsliga runt jul. Familjen kanske kan dela sagorna tillsammans på ett annat sätt då.

Mys och mörker

Ensamhet och gemenskap är också temat i en annan av årets kalenderböcker. I Maja Lundes "Snösystern" har Julian mist sin syster, och träffar den märkliga Hedvig som får honom att minnas hur härlig julen kan vara – samtidigt som hon döljer något.

Ett mer lekfullt mysterium finns i "Det stora strömavbrottet", en bok i serien Lassemajas Detektivbyrå, där man får fundera på varför hela Valleby blir mörkt på julafton.

För dem som tycker att det blir alltför gulligt under jul påminner den udda "Julens monster" om att vi inte har frossat i mys i alla tider – förr var mörkret kompakt och barnen fick klara sig själva under en stor del av dagen. Att berätta om skräck och monster var ett sätt att göra dem mer försiktiga, enligt redaktören Andreas Palmaer.

För den som vill gå helt upp i julgemenskapen finns det dock gott om alternativ, som Maria Nilsson Thores glada pepparkaksbak i "Alla tre julbakar" eller ljudbokstjänsternas feelgoodfrossa med jultema.

Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons