Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hopp om nystart vid toppmöte om gränskris

De bistra minerna är tydliga när EU och Turkiet håller toppmöte om migrant- och flyktingkrisen vid turk-grekiska gränsen.
EU hoppas ändå på en nystart i dialogen.
EU • Publicerad 9 mars 2020
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 4 mars.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 4 mars.Foto: Turkiska presidentämbetets presstjänst/AP/TT

När Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller ett kort pressanförande inför måndagskvällens EU-möte är det med bister min och bistra ord.

– Krisen som härrör från Syrien är ett hot mot vår region och de facto mot hela Europa. Inget europeiskt land kan förhålla sig likgiltigt till situationen, säger Erdogan och ger sedan en rejäl släng till Nato-kamraten Grekland – utan att nämna grannlandet vid namn.

Annons

– Det är bortom allt förnuft att en granne och allierad pekar på Turkiet som ansvarig för en våg av migration. Jag har förklarat det för generalsekreteraren (Natos Jens Stoltenberg) att vi inte kommer att acceptera att det landet utnyttjar situationen och EU för att tjäna orättvisa fördelar för sig själv, säger Erdogan på Turkiets EU-ambassad efter att ha värmt upp med att träffa Nato-chefen i Bryssel.

"Olika åsikter"

Inte heller på EU-sidan syns särskilt många breda leenden inför måndagsmötet med Turkiet.

– Vi har olika åsikter om olika saker och därför är det viktigt att vi har en ärlig och öppen dialog, säger permanente rådsordföranden Charles Michel på väg in till samtalen där även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar.

Hon försöker ändå vara hoppfull.

– I dag är det en nystart. Det här är början av en dialog och i bästa fall utvecklandet av en gemensam plan. Naturligtvis ska vi tala om ämnen som stabilitet i regionen och för mig är det väldigt viktigt att det finns en tydlig enighet om att lätta på trycket vid den turkiskgrekiska gränsen, säger von der Leyen på en presskonferens.

Kris vid gränsen

Samtalen sker mitt under pågående gränskris. Erdogans besked för en och halv vecka sedan om att "öppna" Turkiets gräns till EU har fått tusentals migranter och flyktingar att ta sig till gränsen mot Grekland i hopp om att komma vidare.

Erdogan kräver mer hjälp från EU för att ta hand om de minst 3,6 miljoner syrier som flytt till Turkiet undan kriget i Syrien. Han tycker inte att EU har levt upp till det avtal som skrevs 2016 om europeiskt miljardstöd till flyktingläger i utbyte mot skarpare turkisk kontroll av försök att ta sig in i EU utan tillstånd.

EU-sidan anser emellertid att man gjort vad man ska och har ilsket fördömt de turkiska försöken att trycka på med hjälp av flyktingar och migranter.

Mer pengar?

Samtidigt har EU också erkänt behovet av att hjälpa till med flyktinghanteringen i Turkiet.

Kommissionsordförande von der Leyen betonar att både Grekland och Turkiet behöver hjälp för att hantera läget.

Annons

Något mångmiljardstöd i stil med det som utlovades 2016 är emellertid inte aktuellt, hävdar hennes budgetkommissionär Johannes Hahn.

– Många skolor, daghem och sjukhus för flyktingar har redan byggts och behöver inte finansieras igen, säger Hahn till den tyska tidningen Die Welt.

Enligt Hahn kommer framtida stöd att bli "betydligt mindre än under de fyra senaste åren".

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons