1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Smugglade 31 vapen – riskerar inte fängelse

De tre unga männen har 31 gasvapen i bilen när de stoppas av tullen i Helsingborg. Vapnen kan med några enkla handgrepp göras skarpa – men trion riskerar inte fängelse.
Rättsligt • Publicerad 7 oktober 2019
Foto: 

Omgjorda gasvapen används allt oftare vid skjutningar i Sverige. En växande andel av de vapen som undersöks hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) inom polisen är gas-, signal- eller startvapen, som gjorts skarpa. Att bygga om dem är enkelt.

– Åk till Biltema och köp verktyg för 300 spänn, så kommer du att fixa det där med hjälp av instruktioner från Youtube, säger Mikael Högfors, gruppchef för vapengruppen på NFC.

Denna typ av vapen är lagliga i många länder, bland annat Tyskland och Norge, eftersom de är utformade för att inte kunna skada. Men de hinder som finns i vapnen för att hindra ammunitionens väg fram till pistolmynningen kan alltså skruvas eller borras bort.

När vapnen gjorts om, kan de användas för att döda.

"Fullgott vapen"

– Du får ett fullgott vapen, men precisionen blir lite sämre, säger Mikael Högfors.

Gasvapnen kan dessutom användas vid rån eller hot utan att manipuleras, för utseendemässigt är de så lika riktiga vapen att inte ens personalen på NFC kan se skillnad.

Eftersom straffet för vapenbrott har skärpts i Sverige har gasvapnen blivit mer attraktiva. Att ta in dem i Sverige är inte lagligt utan tillstånd, men straffet om man åker fast är lågt så länge vapnen inte har gjorts skarpa.

De tre unga männen från Stockholmsområdet åkte till Hamburg och köpte gasvapen för ganska exakt två år sedan. När de stoppades i tullen sade de att de tänkt använda vapnen i en musikvideo som de skulle göra med en rappartist. De hävdade att de inte kände till att införseln i Sverige var olaglig.

Samhällstjänst

Nu har rättegång hållits i Södertörns tingsrätt och den 8 oktober väntas dom. Åklagaren bedömer straffvärdet som två till tre månaders fängelse, men yrkade på samhällstjänst respektive skyddstillsyn för två av männen och för den tredje en kombination av skyddstillsyn och samhällstjänst.

– I möjligaste mån ska man undvika att döma personer till fängelse och jag ansåg att det går att göra det när det gäller den här typen av smuggling, säger åklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.

TT: Hur ser du på att det kan bli ett så milt straff för att föra in 31 vapen som lätt kan göras om så att de blir livsfarliga?

– Jag kan förstå att man vill ändra på det, eftersom den här typen av vapen oftast görs om. Men så som det ser ut i dagsläget, utifrån den praxis som finns, är det svårt att yrka på något annat, säger åklagaren.

Skärpning på gång

En lagskärpning är på gång, men Jesper Liedholm, analytiker på Tullverket, befarar att den inte blir tillräckligt kraftfull.

– Bekymret för Tullverket är att när vi påträffar den här typen av vapen så är de oftast ännu inte ombyggda, säger han till TT.

Enligt det förslag till skärpt vapenlag som nu är ute på remiss ska start-, gas- och signalvapen vid smuggling kunna jämställas med skjutvapen, om de kan göras om till brukbara skjutvapen som kan laddas med patroner.

– För att komma åt den här typen av smuggling skulle det vara önskvärt att den skulle betraktas som grov vapensmuggling. Vi vet att många av de här vapnen kommer till brottslig användning. Antingen byggs de om, eller så används de i befintligt skick för att hota eller råna, säger Jesper Liedholm.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.