unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjukvårdens materialförsörjning ska utredas

Hundratals operationer fick ställas in när ett leverantörsbyte ledde till totalkollaps för hanteringen av sjukvårdsmaterial.
Nu ska vårdens försörjning av läkemedel och sjukvårdsmaterial utredas.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Problemen för regionerna Uppsala, Sörmland, Västmanland, Dalarna och Örebro började när det privata bolaget Apotekstjänst i oktober tog över ansvaret för leveranserna. Snart uppstod en brist på flera varor och hundratals operationer fick ställas in.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att människors trygghet har naggats i kanten av det som har hänt. Nu beslutar regeringen att frågan om sjukhusens materialförsörjning ska utredas, via ett tilläggsdirektiv. Brister ska inte behöva uppstå i normalsituationer, säger Hallengren.

– Det är en omskrivning för den situation som vi har upplevt, utan att säga att det bara handlar om upphandlingar, men det är en situation som vi har kunnat konstatera att den knappast är föranledd av någon extrem situation eller annan yttre påverkan, säger Hallengren.

"Se över ansvarsfrågan"

Lena Hallengren säger att "det är klart att människor förväntar sig att det ska hända saker här och nu" på frågan om det inte krävs mer akuta åtgärder, men att det rör sig om en "väldigt stor fråga" och att utredaren måste kunna lämna ett genuint och välgrundat förslag.

– Till en början tittar de på händelser i fredstid, men också andra situationer. Den som har ett ansvar i normala fall har också ett ansvar för en beredskap i en krissituation, men där kan man kanske behöva se över ansvarsfrågan, säger Hallengren.

Hon håller inte med Vänsterpartiet om att Sverige behöver ett statligt bolag för sjukvårdsmaterial.

– Upphandlingen som nu har brustit handlar om väldigt enkla material. Det är plasthandskar, kanyler och topsar och allt möjligt. Jag vill inte vara raljant, men jag har svårt att se att staten ska ha någon slags tillverkning eller nationella lager av den typen av produkter, säger Hallengren.

Reglerna skärps inte

Regeringen har heller inga planer på att skärpa reglerna för upphandlingar. Civilminister Lena Micko (S) vill i stället att samhällsaktörer får mer stöd vid upphandlingar av varor och tjänster som är kritiska för samhällsviktig verksamhet.

Micko ger Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att samla in och sprida goda exempel på metoder och strategier, och att samarbeta med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att stödet ska nå ut i landet.

– Det kan handla om kollektivtrafik, renhållning och om sjukvården. Här behöver vi samlas för ett större nationellt ansvar, säger Micko.

– Det finns de som är bättre än andra på det här, och det är någonting som är viktigt att sprida.

Varken Hallengren eller Micko vill gå så långt som att säga att ledningen för de fem regionerna har begått fel i upphandlingen med Apotekstjänst. Hallengren säger att hon inte har tillräckligt med information för att avgöra det.

– Jag utgår från att de alla går till botten med hur den här situationen kunde uppstå, och hur man ska försäkra sig om att det inte händer framöver.

Läs mer

Region Blekinge: Stor ökning av coronafall – ”Labben är överhopade”

Coronasmitta i Blekinge

Region Blekinge: Stor ökning av coronafall – ”Labben är överhopade”

Uppdaterade siffror från Region Blekinge

Blekinge: Flera fortkörningar under trafikveckan

Polis

Blekinge: Flera fortkörningar under trafikveckan

Kommunpolisen: ”Generellt sett har folk blivit sämre på att hålla hastigheten”

Körkortslös körde med husvagn knarkpåverkad och smet från trafikolycka

Brott

Körkortslös körde med husvagn knarkpåverkad och smet från trafikolycka

54-åring slipper fängelse och samhällstjänst

Trio knivhögg och tejpade fast kvinna i hennes bostad

Åtal

Trio knivhögg och tejpade fast kvinna i hennes bostad

De misstänkta slog henne med metallrör

Kajakpaddlare från Polen skulle till Karlskrona – hamnade utanför Öland

Sjöräddning

Kajakpaddlare från Polen skulle till Karlskrona – hamnade utanför Öland

Handelsfartyg såg nödraketen

Ny mätning: Giftlarm på förskola – barnen hålls inne

Karlshamn

Ny mätning: Giftlarm på förskola – barnen hålls inne

Förhöjda värden av bly och kvicksilver har upptäckts efter nya mätningar.