Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjöström om rekordkaoset: "Skulle se kul ut"

Svenska simförbundet har – efter en fråga från TT – tagit blixtbeslutet att godkänna eventuella rekord i den nya ISL-serien.
Det innebär att Sarah Sjöström skulle kunna göra en svensk rekordtid som är bättre än hennes egna världsrekord.
Simning • Publicerad 10 oktober 2019
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det Internationella simförbundet Fina godkände, efter många om och men, utbrytarserien International Swimming League som hade premiär den gångna helgen och där den andra deltävlingen avgörs i Neapel i helgen.

Däremot har Fina sedan tidigare, i en luddig formulering, uttryckt något som många tolkar att eventuella rekord inte kommer att godkännas.

Annons

Både simmare och andra inom simsporten gör bedömningen att det först behöver slås ett världsrekord innan Fina kommer med ett klart besked.

Press på Fina

Ju större namn desto större blir pressen på Fina. Som Sarah Sjöström exempelvis. Själv tror hon att det skulle få större effekt om en amerikan slår till.

– Vi hoppas att det blir världsrekord, så får vi se om Fina kommer fram och säger något då. Jag tror att om en amerikan slår rekord så blir det ett himla liv om det inte blir godkänt, säger Sjöström.

Det internationella förbundet pressas också av att några nationella förbund godkänner rekord i ISL. USA:s simförbund tog det beslutet inför premiären och Svenska simförbundet gjorde det på torsdagen.

Blixtbeslut

En fråga till förbundskaptenen och sportchefen Ulrika Sandmark från TT gjorde att kvarnarna satte i gång – och bara några minuter senare meddelade hon att eventuella svenska rekord i ISL, från och med tävlingen i Neapel, kommer att godkännas av svenska förbundet så länge reglementet, bland annat med dopningstester, följs.

Något som gläder Sjöström som innehar sex världsrekord, varav två i kortbana som gäller i ISL.

– Det är riktigt kul, då vet man att man kan fira lite. Det skulle se väldigt roligt ut i rekordlistorna om svenska rekordet är bättre än världsrekordet, säger Sjöström.

Hon var bästa simmare i den första deltävlingen – utsågs MVP på damsidan – och drog in motsvarande nästan 180 000 kronor i prispengar.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons