Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sanders: älskad av lojala, misstrodd av mitten

Åldermannen Bernie Sanders väcker de unga och arga i den amerikanska vänstern.
Men Demokraternas mittfåra fruktar en presidentkandidat som lovar men inte kan hålla.
USA • Publicerad 12 februari 2020
Demokraternas presidentkandidat väcker de unga genom oratorisk glöd och markanta vallöften: rejält höjd minimilön, kritik mot förmögenhetsklyftor och gratis universitetsstudier. Här med karismatiska kampanjtalaren, kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, i New Hampshire.
Demokraternas presidentkandidat väcker de unga genom oratorisk glöd och markanta vallöften: rejält höjd minimilön, kritik mot förmögenhetsklyftor och gratis universitetsstudier. Här med karismatiska kampanjtalaren, kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, i New Hampshire.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Presidentaspiranten Sanders är något av ett politiskt under i amerikansk politik. En överraskning är att den 78-årige Vermontsenatorn kan utmana kandidaterna i Demokraternas startfält.

Men den stora överraskningen är kanske hur den äldste i kandidatfältet kan fånga en ungdomsgeneration, politiskt aktiv, missnöjd och vänsterorienterad, i den andra presidentvalrörelsen i rad.

"Politisk revolution"

Annons

Sanders med det rufsiga vita håret viker inte, mantrat "politisk revolution" är kärnan i hans tal, energiskt och utagerande pekar han på inkomstklyftor, ekonomiska orättvisor, klimatet och han kräver minimilön och allmän sjukförsäkring och fria universitetsstudier där det går.

Och hans anhängare är honom trogna, engagerade, lojala. Och unga.

– Vi har haft mer framgång i att ideologiskt förändra Demokraterna än vad jag någonsin kunnat drömma om. Världen har förändrats, sade Sanders i en intervju med tidskriften GQ för ett år sedan, en månad innan han kungjorde sin valkampanj.

Sanders talar numera om Demokraterna som sitt parti. Men han gick officiellt med i partiet först för ett par år sedan. Under en stor del av sitt politiska liv har Sanders varit oberoende, stått utanför partipolitikens inre cirklar och grupperingar – även när han suttit som mäktig senator i USA:s kongress.

Han får, typiskt nog, numera stöd av den karismatiska representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som ofta kampanjar med honom.

Valt alternativa vägar

Sanders har till stor del följt samma färdväg hela livet, född av polska migranter i Brooklyn, New York, aktiv i studentrörelsen och marscherade med Martin Luther King i Washington 1963, deltog i fackliga protester och motsatte sig Vietnamkriget.

Senare blev han borgmästare i Burlington, i delstaten Vermont, 1981, en stad med 40 000 invånare. En politisk karriär inleddes som hittills lett honom till senaten.

Sanders oberoende, och hållning på en vänsterradikal kant, har retat nuvarande partikamrater, och allra mest så förra valets presidentkandidat Hillary Clinton. Sanders höll på att snuva henne på kandidaturen, han tvingade också Clinton till en kraftig vänstergir på den politiska kartan.

Hillary Clinton har uttryckt sitt personliga ogillande över Sanders. För några dagar sedan förstärkte hon kritiken i CNN:

– Vi måste återskapa förtroendet hos amerikaner. . . om du lovar månen och inte kan leverera månen, då är det ytterligare en signal på att vi inte kan lita på varandra.

Hjärtattack i Las Vegas

Annons

Clinton förlorade då, republikanen Donald Trump vann presidentvalet och nu håller Sanders åter på att köra om sina nya kandidatkonkurrenter – även om lång färd återstår till Demokraternas konvent i juli i Milwaukee, Wisconsin.

Inte ens en hjärtattack i Las Vegas i oktober har hittills kunnat stoppa Sanders, som sedan dess mest äter sallad.

Frågan är om president Donald Trump kan stoppa honom, om Sanders blir kandidat:

– Sanders utgör den största risken. Vi befinner oss fortfarande i en era av antietablissemang i presidentval, säger kongressmannen Mark Meadows till nyhetsbyrån Reuters.

Meadows vet, för han är en av president Trumps lojalaste anhängare.

Grim Berglund/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons