1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så drar du av skatt för välgörenhet

Den 1 juli återinfördes skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet. Efter tre månader har 42 organisationer blivit godkända som mottagare, ungefär hälften så många som när skattereduktionen avskaffades.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
Sedan den 1 juli går det att ansöka om skattereducering för gåvor till ideell verksamhet. Arkivbild.
Sedan den 1 juli går det att ansöka om skattereducering för gåvor till ideell verksamhet. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Den som fyllt 18 år och skänkt minst 2 000 under ett år kronor ansöka om sänkt skatt med 25 procent av det skänkta beloppet, upp till maximalt 1 500 kronor per år. För att komma upp i maxbeloppet krävs alltså att man som givare skänkt 6 000 kronor.

Den som vill få skatteavdraget måste ge minst 200 kronor per tillfälle till en godkänd gåvomottagare. Hittills har 42 organisationer godkänts, vilket kan jämföras med 2016 då det fanns 78 godkända mottagare.

"Vi räknar med att få in ytterligare ansökningar från organisationer som vill bli godkända gåvomottagare", säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Aktörer som godkänns är bland annat svenska stiftelser, svenska ideella föreningar och svenskregistrerade trossamfund vars ändamål är att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

finns en lista på alla godkända mottagare, och från och med vilket datum de blivit godkända.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.