1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rysk oppositionell stiftelse agentstämplas

Det ryska justitiedepartementet har beslutat att klassa oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK som "utländsk agent", enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.
Ryssland • Publicerad 9 oktober 2019
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj under ett tal vid en demonstration i Moskva i slutet av september. Arkivbild.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj under ett tal vid en demonstration i Moskva i slutet av september. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Stämpeln kan ges till organisationer som ryska myndigheter anser tar emot utländsk finansiering. Organisationer som klassas som utländska agenter tvingas bland annat ansöka om att skrivas in i ett statligt register, lämna in regelbundna rapporter om varifrån de får finansiering och vad de lägger sina pengar på.

Antikorruptionsstiftelsen FBK har länge varit en nagel i ögat på den ryska makteliten. FBK finansieras enligt egen utsago av donationer från ryska medborgare. Stiftelsen publicerar regelbundet granskningar av ryska politiker och näringslivsföreträdare.

I augusti inledda myndigheterna en utredning av FBK gällande penningtvätt.

I september genomfördes över 200 tillslag mot Kremlkritiken Navalnyjs anhängare. Massräderna genomfördes fyra dagar efter det att president Vladimir Putins parti Enade Ryssland förlorat omkring en tredjedel av platserna i valet till stadsduman, Moskvas styrande församling. En anledning till resultatet tros vara Navalnyjs uppmaning till taktiskt röstande för att stoppa Putins kandidater.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.