unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Rosenqvists första Indycar-pallplats: "Glad"

Han har varit nära ett flertal gånger men på det trettonde försöket gick det vägen. Felix Rosenqvist slutade tvåa i Honda Indy 200 i Lexington, Ohio, och tog därmed sin första pallplacering i Indycar.
"Ett otroligt race", säger Rosenqvist, som ser ut att förlänga sitt kontrakt med stallet Chip Ganassi.
Felix Rosenqvist, vänster, delade Indycar-pallen i Ohio med segraren Scott Dixon och Ryan Hunter-Reay på tredje plats.
Felix Rosenqvist, vänster, delade Indycar-pallen i Ohio med segraren Scott Dixon och Ryan Hunter-Reay på tredje plats.
Foto: Tom E. Puskar/AP/TT

Rosenqvist var en hårsmån från segern, där han i slutet av racet gjorde upp med Scott Dixon. Men Rosenqvists erfarne stallkamrat hade hundradelarna på sin sida och vann före svensken.

"Jag är väldigt glad över min första pallplats, och jag gav verkligen allt för segern", säger Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Inte helt enligt regelboken

Segermarginalen var ynka 9,3 hundradelar, den tredje minsta marginalen i bilsportcikusen Indycars historia.

"Scott hade väldigt dåliga däck på slutet och jag trodde att han skulle släppa förbi mig lite enklare, men det blev ett litet missförstånd där på det sista varvet. Som tur var kunde vi fortsätta utan problem och ta hem en dubbel för teamet."

Bland annat var de två stallkamraterna nära att nudda varandra. Dixon kallar loppet för galet och medger att en del av hans blockeringar av svensken kanske inte var helt enligt regelboken.

– Jag lider lite med Felix. Jag försökte mig helt klart på några knep mot honom, säger han, och förklarar att om han skulle släppt svensken så skulle han även ha tvingats att släppa förbi hela högen av förare.

Dixon är dock säker på sin sak när det kommer till framtida segrar för Rosenqvist.

– Felix kommer att ta ett ton segrar framöver, säger han i en NBC-intervju efter loppet.

"Mer eller mindre klart"

Rosenqvist är däremot inte den första svensken att hamna på pallen i årets Indycar. I början av juni fick den andra svenska nykomlingen, Marcus Ericsson, fira på pallen i Detroit. 28-åringen körde in som tvåa och budade på segern.

I Lexington gick det dock sämre för Ericsson. Han tvingades bryta efter två varv, sedan han var inblandad i en incident som ledde till bland annat en punktering.

I förarsammandraget avancerar Rosenqvist från elfte till niondeplats med 296 poäng, Chevrolets Josef Newgarden leder på 504 poäng. 27-årige Rosenqvist från Värnamo drygar även ut sin ledning i rookietabellen där han är 37 poäng före amerikanen Santino Ferrucci.

Och det ser ut att bli ett Indycar-äventyr även nästa säsong. I en intervju med berättar Rosenqvist att det är "mer eller mindre klart" med ett nytt kontrakt med nuvarande stallet Chip Ganassi Racing. Rosenqvist säger i intervjun att han inte kan ge fler detaljer än så angående kontraktsläget.