1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rapport kring färjeolycka inte för alla

Kiribati • Publicerad 4 oktober 2019
President Taneti Maamau har rapporten om färjeolyckan på sitt kansli. Arkivbild.
President Taneti Maamau har rapporten om färjeolyckan på sitt kansli. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Regeringen i öriket Kiribati har släppt en rapport om den färjeolycka där över 80 personer omkom i januari förra året. Men rapporten finns i så få exemplar att den är svår att ta del av.

Rapporten kan bara läsas på president Taneti Maamaus kansli eller på biblioteket i huvustaden Tarawa, och ingen som läser den får kopiera eller anteckna från dess innehåll, rapporterar Radio New Zealand.

Landets tidigare president Ierimia Tabai kritiserar de restriktioner som införts för spridning av rapporten, som han säger sig ha läst. Enligt honom står det att fartyget inte var sjödugligt och att kritik riktas mot förseningar i räddningsinsatserna, som inleddes åtta dagar efter att färjan försvann.

Färjan var på väg från ön Nonouti till huvudstaden när den sjönk. Sju överlevande hittades senare i en liten gummibåt. Regeringen kritiserades efter olyckan för att ha hindrat australiska och nyzeeländska journalister från att resa till landet för att skriva om katastrofen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.