Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrottens krispengar dröjer till midsommar

De 500 miljoner kronor som fördelats i krisstöd till idrotten kommer att betalas ut först till midsommar.
Och idrotten kan behöva mer pengar.
Sport • Publicerad 17 april 2020
Den svenska idrotten lider svårt under coronakrisen. Arkivbild.
Den svenska idrotten lider svårt under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Idrottsminister Amanda Lind (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson (på länk) håller pressträff.
Idrottsminister Amanda Lind (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson (på länk) håller pressträff.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Idrottsminister Amanda Lind konstaterar att coronakrisen påverkar och kommer att fortsätta påverka idrotten i Sverige.

– Situationen med coronaviruset har och kommer att ha stora konsekvenser för idrottslivet i Sverige, säger hon på en presskonferens.

Ska hamna rätt

Annons

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson berättar att pengarna kommer först till midsommar. Då kommer det att ha gått tre månader sedan regeringen beslutade om krispaketet.

– Det beror helt enkelt på att nu inleds ett förfarande där man kan söka pengarna, säger Björn Eriksson.

Han utvecklar för TT:

– Man måste göra det rättvist och då måste vi gå ut och ge folk en chans att söka. Då måste man ge dem ett par tre veckor och sedan behöver vi en månad för att göra det rättvist. Det är bättre att dela ut pengarna före midsommar och att det finns en chans att det är rättvist än att vi sjabblar och det blir orättvist.

Riksidrottsförbundet kommer att fördela en pott till specialförbunden.

"Kommer inte räcka"

Björn Eriksson säger att Riksidrottsförbundet gör vad det kan för att försöka klara det första halvåret med de resurser idrotten fått, men är tydlig:

– De här pengarna kommer inte räcka, naturligtvis inte. Men det är ett jäkligt bra bidrag. Skulle det här fortsätta i höst så får vi komma tillbaka till det, säger han.

Eriksson konstaterar att det finns delar av idrottsrörelsen som lider hårt och listar punkter som kommer att vägleda hur pengarna fördelas.

• Solidaritet, idrottsrörelsen ska ställa upp solidariskt.

• Titta på överlevnad.

Annons

• Barn- och ungdomsidrotten.

Mer pengar

Amanda Lind utesluter inte att mer pengar kan fördelas till idrottsrörelsen, även om det inte finns några sådana planer i nuläget.

– Men pågår coronakrisen efter sommaren så utesluter vi ingenting. Vi har en nära dialog med Riksidrottsförbundet, säger Lind och betonar:

– Det är prioriterat att vi har en levande idrottsrörelse efter den här svåra tiden. Men ingen kommer att kunna räkna med att bli helt kompenserad.

Björn Eriksson säger att det kan bli aktuellt att söka om mer pengar i juni eller början av juli.

– Då räknar jag med att ha ett underlag framme som gör att jag kan säga “nej, vi måste tyvärr komma tillbaka för det här ser mörkare ut än man trodde”, alternativt “nej, det verkar lätta, det finns ingen anledning”. Vi får ju vara lite solidariska mot resten av samhället, säger han.

Han är inställd på att krisen kan bli långvarig.

– Ett scenario är ju att det går väldigt bra och att restriktionerna upphör och så vidare. Jag tror dock att vi kanske talar om att det kommer vara olika störningar i något år framåt, i alla fall får man vara beredd på det, och om det inträffar kommer många av de stora bollsporterna och de stora idrottsevenemangen att hamna i klockrena problem. Då vore det oansvarigt att inte ta höjd för att då måste vi återkomma.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons