1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Prag klipper vänskapsband med Peking

Tjeckien • Publicerad 7 oktober 2019
Prag bryter ett vänortsavtal med Peking. Arkivbild.
Prag bryter ett vänortsavtal med Peking. Arkivbild.Foto: Radek Petrasek/CTK via AP/TT

Stadspolitikerna i Tjeckiens huvudstad Prag har beslutat att avbryta vänortssamarbetet med Peking i Kina.

Stadens styrande råd röstade för att bryta avtalet med den kinesiska huvudstaden med hänvisning till en paragraf där tjeckerna åtar sig att följa principen om "ett Kina" – Kinas uppfattning att självstyrande Taiwan är en del av Kina.

Pragstyret har lyft fram att sådana nationella frågor vanligtvis inte ingår i vänortsavtal och har försökt få till en ändring. Det befintliga avtalet skrevs på av stadens tidigare styre.

– Tyvärr respekterade den kinesiska sidan inte vår åsikt, att vi inte ville ha den politiska paragrafen, så förhandlingarna kom ingenvart, säger rådsledamoten Hana Kordová Marvanová.

– För oss är detta också en markering att vi inte vill ha en undergiven inställning till den auktoritära regimen i Kina.

Kinas ambassad har anklagat Prags styre för att försämra ländernas relationer. Den tjeckiska regeringen följer linjen om "ett Kina".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.