1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisens nya teknik blir fråga för regeringen

Datainspektionen säger nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Nu blir ärendet en fråga för regeringen.
Datainspektionen säger nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I ett svar på polisens begäran om tillåtelse för testverksamhet med den nya tekniken skriver Datainspektionen att den inte kan bifallas på grund av en formulering i utlänningsdatalagen.

"Vår bedömning är att polisen har ett tydligt behov av att få utföra det tänkta testet, men för att det ska bli möjligt krävs en ändring i lagstiftningen", skriver Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Därför skickar inspektionen sitt svar på polisens förhandssamråd för kännedom till regeringen.

Vill pröva

Polisen vill pröva ansiktsigenkänningsteknik på Skavsta flygplats i ett försök att stoppa kriminella. Myndigheten vill utveckla ett datorprogram som känner igen och matchar ansikten på misstänkta personer med uppgifter i pass. När väl programvaran är klar kan tekniken komma att användas på flera andra svenska flygplatser och i hamnar.

Behovet har uppstått sedan det i dag förekommer att grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att på det sättet kunna ta sig in och ut ur landet.

Biometriska uppgifter

Datainspektionen har inga invändningar mot den rättsliga grunden för tekniken eller på det sätt polisen avser att behandla uppgifterna som samlas in. Det som sätter käppar i hjulet är att en formulering om biometriska uppgifter i utlänningsdatalagen övertrumfar dataskyddslagen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) konstaterar att ansiktsigenkänning enligt en EU-förordning ska kunna användas vid bland annat gränskontroller i hela Schengenområdet, troligen från 2022. "Det innebär att Sverige kommer att behöva se över lagstiftningen så att den tillåter ansiktsigenkänning i sådana situationer", skriver han i en kommentar.

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong