Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oro i norr för Löfvens "snåla" budgetlinje

Regioner i norra Sverige och Gotland oroas över statsminister Stefan Löfvens (S) tuffa linje i förhandlingarna om EU:s budget.
Sveriges snåla linje kan leda till att de förlorar regionalstöd.
EU • Publicerad 21 februari 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) på besök i Jämtland. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) på besök i Jämtland. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson / TT
Regioner i norra Sverige och Gotland oroas över att Sveriges hårda budgetlinje kan leda till att de förlorar regionalstöd. Arkivbild.
Regioner i norra Sverige och Gotland oroas över att Sveriges hårda budgetlinje kan leda till att de förlorar regionalstöd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Vi är glest befolkade län och vi är beroende av de här stöden. De har varit nödvändiga för att vi har kunnat utveckla våra regioner. Det är därför vi har en stor oro nu för att de här stöden ska minska – vad gör vi då? säger Rickard Carstedt (S) regionråd i Västerbotten.

Han får medhåll av Nils-Olov Lindfors (C), regionråd i Norrbotten.

Annons

– Vi tycker att det är märkligt att man ser det som en besparingspost, säger han.

"De fyra sparsamma"

De har tillsammans med Jämtland, Gotland och andra regioner i Nederländerna, Österrike och Danmark skrivit ett öppet brev till EU-ledarna inför veckans förhandlingar om EU:s budget för åren 2021–2027.

Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – "de fyra sparsamma" som de kallas i Bryssel – driver linjen att EU:s utgifter ska hållas nere så mycket det bara går, så att inte deras EU-avgifter rusar iväg.

För att budgeten ändå ska gå ihop tycker den svenska regeringen att EU ska prioritera mycket hårdare, bland annat genom att banta de största utgiftsposterna, som är jordbruksstöd och olika former av regional- och strukturstöd.

– Jag förstår att man vill hålla nere EU-avgiften, men vi tycker att det här är fel sak att spara på, säger Elise Ryder-Wikén (M), regionråd i Jämtland.

– Det är oerhört viktigt för vår fortsatta utveckling och tillväxt. Dras de här medlen ner, så mister vi också statlig medfinansiering, så det blir dubbel effekt, säger hon med hänvisning till att EU-stöden kräver att det också finns nationell stöttning.

Extra bränsle

Regionerna i norra Sverige har till exempel använt EU-stöd för att bygga hamnar, järnväg och annan infrastruktur, till bredbandsutbyggnad och kompetensförsörjning.

– Vi har sådana utmaningar i demografin, med långa avstånd och dåliga kommunikationer, så vi behöver lite extra bränsle för att gödsla vårt näringsliv, säger Elise Ryder Wikén.

De pekar på att mycket intressant händer i deras hemlän, till exempel byggs nu en stor batterifabrik i Skellefteå som kräver mycket infrastruktur runtomkring och EU intresserar sig för strategiska mineraler, som finns i norr.

– Vi här uppe i norra Sverige är otroligt heta i Bryssel, men jag har en känsla av att vi inte är lika heta i Stockholm, säger Nils-Olov Lindfors.

Utjämna skillnader

Annons

Hur budgetförhandlingarna slutar vet de inte, men i de olika budgetförslag som cirkulerar dras det ned allra mest på regional- och strukturstöden i de regioner som ligger i de rikare EU-länderna, som Sverige.

– Jämför man norra Norrland med mindre utvecklade länder, tycker man kanske att vi kan klara oss. Men tittar man nationellt, så behövs det medel för att utjämna skillnader också här, säger Elise Ryder Wikén.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons