1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Politiker sätter press på NBA i basketbråket

Den amerikanska basketligan NBA:s konflikt med Kina har nu nått politisk nivå.
I ett öppet brev till NBA uppmanar åtta högt uppsatta amerikanska politiker ligan att avbryta alla aktiviteter i Kina.
"Det är inte orimligt att förvänta sig att amerikanska företag sätter våra fundamentala demokratiska rättigheter före egen vinning", skriver de.
Basket • Publicerad 10 oktober 2019
En arbetare monterar ner reklamskyltar för träningsmatchen mellan Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets i Shanghai.
En arbetare monterar ner reklamskyltar för träningsmatchen mellan Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets i Shanghai.Foto: AP/TT

Basketbråket mellan NBA och Kina trappas upp allt mer.

På onsdagskvällen att de elva kinesiska bolag som samarbetar med NBA har brutit sina kontrakt och inte kommer att ha något samarbete med den amerikanska basketligan. Bland bolagen finns det företag som anordnar basketresor till USA.

Sponsoravhoppen innebär naturligtvis ett stort ekonomiskt avbräck för basketligan, som är populär i Kina. Enligt CNN står den kinesiska marknaden för tio procent av ligans inkomster, och investeringar i landet gör att den siffran tidigare spåtts bli 20 procent år 2030.

Kritik mot Silver

Det ska inte avskräcka NBA från att stå på sig – åtminstone inte om en rad amerikanska politiker, som skrivit ett öppet brev adresserat till NBA-kommissionären Adam Silver – får som de vill.

"Du har mer makt att stå emot den kinesiska staten än de flesta av dem den riktar in sig på och du borde ha modet och integriteten att använda den makten", skriver politikerna, däribland demokraten Alexandria Ocasio-Cortez och republikanen Ted Cruz.

Politikerna vill att NBA stoppar alla aktiviteter i Kina till dess att kinesiska företag och tv-bolag avbryter sin bojkott av ligan.

"Att fly undan ansvar när ekonomiska vinster står på spel är ett förräderi mot fundamentala amerikanska värderingar", fortsätter de.

NBA: Matchen spelas

Stjärnlagen Los Angeles Lakers och Brooklyn Nets är i Kina för att enligt planerna spela två träningsmatcher under torsdag och lördag.

Fyra evenemang inför matcherna har ställts in. att reklamskyltar som informerar om den första matchen, i Shanghai, har rivits ner, men NBA skriver på Twitter i dag, torsdag, att kvällens match kommer att spelas som planerat.

Den pågående krisen inleddes när Houston Rockets general manager Daryl Morey i en kommentar på Twitter gav sitt stöd åt proteströrelsen i Hongkong. Efter kritik från Kina tog Morey bort kommentaren, men NBA och Silver har ställt sig bakom Morley och hans rätt att utnyttja sin yttrandefrihet.

– Det är oundvikligt att människor över hela världen – inklusive USA och Kina – har olika synpunkter i en rad olika frågor. Det är inte NBA:s roll att sätta sig till doms över de skillnaderna, sade Silver på en presskonferens i tisdags.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.