unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Och Nobelpriset går till...

Anne Carson, Jamaica Kincaid eller kanske Margaret Atwood? Enligt förhandsspekulationerna ligger ovanligt många kvinnliga författare bra till när Svenska Akademien ska dela ut två litteraturpris.
Jamaica Kincaid på årets bokmässa. Den amerikanska författaren ligger bra till, enligt förhandsspekulationerna. Arkivbild.
Jamaica Kincaid på årets bokmässa. Den amerikanska författaren ligger bra till, enligt förhandsspekulationerna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning, tippar Jamaica Kincaid, amerikansk författare uppvuxen på Antigua, och ungraren Péter Nádas som pristagare.

– Akademien behöver oantastliga val i år och det måste vara en kvinna och en man. Jamaica Kincaid har en sådan skön kärvhet i sitt språk, som en nutida Duras. Det skulle vara roligt om hon fick priset, hon förtjänar att upptäckas av många, säger hon.

Poeten Athena Farrokhzad tror även hon på Kincaid, om än motvilligt.

– Jag vill inte att någon författare som jag älskar ska få det, men jag skulle kunna föreställa mig att de – om de är smarta, och det är de – ger det till exempelvis Jamaica Kincaid. Men jag är glad om människor som jag respekterar inte vill ha det, säger hon.

Carson storfavorit

Efter Akademiens kris tror många bedömare att det finns en reell press att ge åtminstone ett av priserna till en kvinna, och gärna till någon som är läst och populär.

– Jag tror att ett av priserna går till en författare som går hem både hos finsmakarna och hos folket, exempelvis Margaret Atwood eller Jamaica Kincaid. Det finns ingen som kan tycka Kincaid är fel. Minst ett av priserna måste gå till en kvinna. Det andra priset går till en författare som har skrivit flera verk men där bara ett finns på svenska och hen har inte blivit läst på tio år, säger Maria Såthe, litterär chef på Wahlström & Widstrand.

Även den kanadensiska poeten Anne Carson nämns av många som en trolig mottagare. Carson är både uppskattad inom hela kultursfären samtidigt som hon är tillräckligt egensinnig för Akademien, anser Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris.

– Väljer du Anne Carson, då får du allting på en gång. Det är en så enormt stark personlighet. Och jag tror att Akademien har ett stort behov av att visa sin självständighet, det är motsatsen till populariseringen, säger han.

Kvinnor toppar hos spelbolagen

Carson är även favorit hos vadslagningsfirmorna, vars listor för ovanlighetens skull toppas av flest kvinnor. Här har vanliga spelarfavoriter som Haruki Murakami och Adonis i år petats ner av namn som Carson, Maryse Condé från Guadeloupe och kinesiska Can Xue.

Utomlands, närmare bestämt i , nämns bland andra Maryse Condé, ryska Ljudmila Ulitskaja och Margaret Atwood, kanadensiskan bakom "Tjänarinnans berättelse", som ligger till grund för tv-succén "The handmaid's tale".

Tidningen uppmärksammar bland annat att Condé tog emot den så kallade Nya Akademiens litteraturpris förra året. Man citerar även med Anders Olsson. Där förklarar den tidigare ständige sekreteraren och nuvarande ordföranden i Nobelpriskommittén på engelska att Akademiens perspektiv tidigare har varit för eurocentriskt och manligt.

– Nu har vi så många kvinnliga författare som verkligen är fantastiska, säger han i klippet.

"Två män – inte läge"

Daniel Sjölin, författare och kritiker på Expressen, tror att polska Olga Tokarczuk och ryska Ljudmila Ulitskaja får Nobelprisen. Akademien lär knappast välja engelskspråkiga författare efter Kazuo Ishiguro och Bob Dylan, tror han.

– Då kan de förslagsvis vända sig österut. Sedan finns det ju andra, Ko Un till exempel, men jag tror inte att det går, eller kanske förresten, de vill ju göra skandal ibland och han har ju varit i blåsväxer i metoo-sammanhang och då skulle det inte förvåna mig om Akademien, sin urgamla vana trogen, ser sig till att säga pilutta oss, titta vad vi kan, titta vad vi inte bryr oss.

TT: Tror du att de ger priserna till två kvinnor?

– Rimligen blir det en man och en kvinna, de kommer i alla fall inte att välja två män, det vore inte ett kul skämt. Då är det roligare om de väljer Ko Un i så fall, men två män – inte läge.

Läs mer

Företaget satsar: ”Efterfrågan är stor”

Mera

Företaget satsar: ”Efterfrågan är stor”

Satsningen innebär att kapaciteten nu kan mer än fördubblas.

Varannan gymnasiepojke vet vem de kan köpa narkotika av

Missbruk

Varannan gymnasiepojke vet vem de kan köpa narkotika av

Positiv narkotikasyn bland unga

Hundarna avlivas efter smuggling

Hundsmuggling

Hundarna avlivas efter smuggling

"Flera av dem var i mycket dåligt skick”

Edvard Fenvik har skrivt boken som är sommarens följetong i BLT. Den är riktigt spännande, hoppas att du tycker om den.

Bokkrönikan med Annelie Henrysson

Hemester hurra! Nu slipper du ransonera

Fin åtkomst till böcker på hemmaplan

I väntan på sovjetisk färja – ubåt på grund

Ur BLT-arkivet

I väntan på sovjetisk färja – ubåt på grund

Sensationella sammanträffanden i oktober 1981

Brott: Blinkning uppskattades inte av polis

Karlskrona

Brott: Blinkning uppskattades inte av polis

Bländade mötande med fordonets strålkastare