Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Duplantis: Förstår inte vad som hänt

Ingen har hoppat högre i världen än Armand Duplantis.
Den svensk-amerikanske stavhoppsstjärnan klarade 6,17 meter i andra försöket i världstourtävlingen inomhus i Torun och skrek ut sin glädje.
Friidrott • Publicerad 8 februari 2020
Armand Duplantis jublar efter sitt världsrekord på 6,17.
Armand Duplantis jublar efter sitt världsrekord på 6,17.Foto: Tytus Zmijewski/EPA/TT

Succéhoppet innebär att han slog fransmannen Renaud Lavillenies världsrekord på 6,16 meter från 2014.

Till saken hör att 20-årige Duplantis var nära på världsrekordhöjden 6,17 redan i säsongsdebuten inomhus i tisdags. Han var då över ribban i andra försöket på en gala i tyska Düsseldorf men touchade ribban på vägen ner och fick nöja sig med 6,01 meter – världsårsbästa och svenskt rekord.

Annons

"Revanschen" kom i polska Torun fyra dagar senare.

Duplantis flög över 5,52, 5,72, tävlingsrekordet 5,92 och svenska inomhusrekordet 6,01 innan han bestämde sig för att höja ribban till den högsta höjden genom tiderna.

"Bara glädje"

Efter att ha rivit i första försöket kom sedan fullträffen i andra, där han seglade över 6,17 med en lätt touch på ribban.

Redan på väg ner mot mattan slog Duplantis ut händerna i en segergest och rusade sedan ut för att fira med personerna som stod närmast intill. Därefter fortsatte 20-åringen upp till mamma Helena som fick en kram och en puss på läktaren innan "Mondo" fortsatte att jubla med hela arenan.

– Det var bara glädje. Vi kunde inte förstå att det var sant. Det var helt galet, jag vet inte hur jag ska kunna förklara det. Vi bara njöt av stunden, säger han efter tävlingen i Torun.

TT: Kan du ta in att du är världsrekordhoppare i stavhopp?

– Nej, det kan jag inte. Just nu kan jag inte förstå vad som har hänt.

Inte perfekt

TT: Var det ett perfekt hopp?

– Jag hoppas att det inte var det. Jag hoppas kunna göra bättre ifrån mig längre fram.

Duplantis gjorde inga fler hopp efter sitt världsrekord. På frågan om han kan hoppa ännu högre svarar han:

Annons

– Jag tror att jag kan bli en ännu bättre världsrekordhållare. Det är mitt mål, men vi tar ett steg i taget. Vi får se vart det tar vägen.

Samtidigt strömmar hyllningarna in.

– Det finns inga ord. Det är så sjukt, säger höjdhoppsikonen Stefan Holm till Expressen och fortsätter:

– Jag tänkte att antingen blir det skithögt i dag igen eller så blir det sisådär. Men helt uppenbart hade han orkat ladda om. Och då blir det så här... Nej, det är helt otroligt. Han är stavhoppets Usain Bolt.

Bubka hyllar

Den som har hoppat högst utomhus är ukrainaren Sergej Bubka, 6,14 meter 1994, men eftersom man inte skiljer på utom- och inomhus i stav är Duplantis 6,17 gällande världsrekord.

Efter "Mondos" fullträff i Polen passade Bubka på att hylla den nye rekordhållaren på Twitter:

"6,17!!! Fantastiskt jobbat. Mina innerliga gratulationer till Armand och hans föräldrar. Lycka till! Sikta högre!", skriver den 56-årige stavhoppslegendaren.

Sedan tidigare innehar även Kajsa Bergqvist (höjdhopp, 2,08) och Susanna Kallur (60 meter häck, 7,68) världsrekord inomhus.

Det tidigare världsrekordet i stavhopp på 6,16 satte fransmannen Renaud Lavillenies inomhus i Ukraina i februari 2014.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons