1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Nyckeln för att återuppliva gångsporten"

Perseus Karlström tystade tvivlarna. Nu hoppas den nyblivne VM-bronsmedaljören i gång att sporten äntligen ska få komma in i friidrottsförbundet.
Friidrott • Publicerad 5 oktober 2019
Sveriges Perseus Karlström får en kram av mamma Siv Karlström efter att ha tagit brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.
Sveriges Perseus Karlström får en kram av mamma Siv Karlström efter att ha tagit brons i herrarnas 20 km gång under friidrotts-VM i Doha.Foto: Jessica Gow/TT

Sverige har inte varit nära en VM-medalj på herrsidan i gång tidigare.

Men efter flera misslyckade mästerskap kom fullträffen för Perseus Karlström som gick hem ett VM-brons i Doha.

– Det betyder så sjukt jäkla mycket, sade han.

Att det betydde mycket för Perseus Karlström stod klart för alla som var där och såg honom efter målgång. Och nu hoppas han att det ska leda till ett uppsving för sporten i Sverige.

– Jag hoppas verkligen det. Att förbundet tar tag i det här nu och fångar upp om det kommer intresse, som jag hoppas att det gör. Det är jag och brorsan som finns i Sverige nu men jag vet att det finns de som är intresserade, säger Karlström.

Mer exponering

Till skillnad från andra länder där gång är en del av friidrottsförbundet, är gången i Sverige under ett eget förbund – gång- och vandrarförbundet – vilket länge har varit en fråga som lyfts men där dörren från friidrotten varit stängd.

– RF (Riksidrottsförbundet) får säga till nu att vi ska gå med, jag hoppas verkligen det. För då får vi den exponering som vi behöver. Hade vi varit under friidrottsförbundet hade jag fått uppmärksamhet över hela året och varit ett medaljhopp från deras håll också.

"Inte visats upp"

Förbundskaptenen Siv Karlström, även mamma till Perseus, tror också att gången behöver synas mer.

– Det är inte så många som vet att sporten existerar, vi har inte så stort medialt intresse, vi har inte visats upp överhuvudtaget. Det var många som inte hade sett en gångtävling före det här VM:et så det är jättemånga som hört av sig till mig och sagt att det varit jättehäftigt att titta på.

Hon hoppas att gångförbundet ska ligga på för en sammanslagning.

– De allra flesta i gångförbundet är nog väldigt positiva till att gå in i friidrottsförbundet.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.