Nya robottester i Nordkorea

Nordkorea Artikeln publicerades
En tv-skärm på centralstationen i Sydkoreas huvudstad Seoul med rapportering om nordkoreanska robottester. Bilden är från den 16 augusti.
Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
En tv-skärm på centralstationen i Sydkoreas huvudstad Seoul med rapportering om nordkoreanska robottester. Bilden är från den 16 augusti.

För sjunde gången på kort tid har Nordkorea avfyrat vad som bedöms vara kortdistansrobotar.

De två projektilerna slog ned i Japanska sjön, utanför den japanska ekonomiska zonen, enligt Japans försvarsminister Takeshi Iwaya.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har meddelat att avfyrningarna är varningar till följd av de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA hållit under augusti.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd uppmanar Nordkorea att sluta trappa upp spänningarna i regionen och att i stället sträva mot kärnvapennedrustning:

"Det nationella säkerhetsrådets medlemmar enades om att fortsätta de diplomatiska ansträngningarna tillsammans med det internationella samfundet för att få tillbaka Nordkorea till förhandlingsbordet", heter det i ett uttalande.

Japans försvarsminister Takeshi Iwaya säger att uppskjutningarna strider mot FN:s resolutioner och att de inte får ignoreras. Han säger dock att robotarna denna gång inte utgjorde något hot mot landets säkerhet.

I juni kom Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump överens om att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning i Nordkorea, men de senaste robottesterna har komplicerat processen.

Trump sade för några veckor sedan att Kim sagt sig vara redo att återuppta samtalen och att provskjutningarna skulle avslutas så fort USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning var över.