Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas – 140 platser

Fältsjukhuset i Älvsjö utanför Stockholm öppnas i helgen med kapacitet för 140 coronasmittade patienter i en första fas.
Region Stockholm begär aktivering av krislägesavtalet som ger längre arbetsdagar och högre timersättning till vårdpersonalen.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Finansregionråd Irene Svenonius (M) under torsdagens presskonferens om Region Stockholms arbete med anledning av coronakrisen.
Finansregionråd Irene Svenonius (M) under torsdagens presskonferens om Region Stockholms arbete med anledning av coronakrisen.Foto: Jessica Gow/TT
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT

Avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden för personalen inom intensivvården blir 48 timmar per vecka under högst en månad, men att personalen i sin tur får 220 procent av lönen per timme. Vårdförbundet har tidigare krävt att avtalet ska aktiveras.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) hoppas på ett snabbt ja från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Enligt henne är beslutet unikt men Region Stockholm slåss också mot en "enorm pandemi" med ett snabbt växande antal patienter vars liv behöver räddas.

Annons

– Vi står inför ett enormt behov av intensivvårdsplatser och behöver bemanning där, säger hon till TT.

Kostnaden för ersättningen till personalen är fullt rimlig, tycker hon.

– De sliter i frontlinjen av coronasmittan. Det är en enorm psykisk och fysisk utmaning med många väldigt sjuka patienter.

En balansgång

Krislägesavtalet ger möjlighet att schemalägga personal dagtid, nattetid, på vardagar och helger och förutom de 48 timmarna kan det också bli fråga om övertid, noterar hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

TT: Är det en balansgång att inte bränna ut personalen.

– Det är den stora oron när det gäller medarbetarna. Man går in i en väldigt tuff period som kommer att pågå under en väldigt lång tid och balansen måste ligga i att få flera att arbeta, inte minst inom intensivvården, svarar hon.

Målsättningen är att SKR ska kunna fatta ett beslut före veckoslutet.

– Vi tittar på om arbetsgivaren har uttömt alla möjligheter som finns i det vanliga avtalet för att säkra bemanningen. Här går det att ta ut mycket mer arbetstid från personalen under en begränsad tid, men det är inte en långsiktig lösning, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

Den högre ersättningen börjar betalas ut när avtalet är aktiverat, och gäller alltså inte retroaktivt, enligt SKR.

Fältsjukhus öppnas

.Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger att "vi är i en brant stigande fas" och att regionen hoppas att de första patienterna ska kunna tas emot på fältsjukhuset i Älvsjö under helgen.

Annons

– De kommer att öppna successivt och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, säger han.

Ytterligare 30 personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit och därmed har antalet döda ökat till 179, enligt ett pressmeddelande.

Antalet smittade fortsätter att öka och 143 patienter med covid-19 vårdas i intensivvård vid akutsjukhus. Förutom de som får intensivvård är det 572 virussmittade patienter som vårdas på sjukhus.

Enligt Eriksson förväntas en konstant ökning av vårdbehovet i regionen fram till i mitten av april och den tiden kommer att bli tuff.

Men det är inte slut efter det heller. Stockholm ligger tidsmässigt före det övriga landet i fråga om smitta.

– Ja, så är det. Och någonstans ser vi väl att om vi har byggt upp en väldigt stor kapacitet här så kan vi också behöva hjälpa andra regioner senare, säger Eriksson.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om intensivvårdspatienter.

Fakta: Krisavtal

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: SKR

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons