Ny bortasmäll för Frölunda

Vinnare hemma, förlorare borta. Frölundas kräftgång på bortaplan håller i sig.
På lördagen kom den 13:e förlusten på de 16 senaste bortamatcherna. Denna gång mot Brynäs som vann med 4–2 i Gävle.
Ishockey • Publicerad 22 februari 2020
Frölunda (i vitt) föll tungt borta mot Brynäs. Arkivbild.
Frölunda (i vitt) föll tungt borta mot Brynäs. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

När tränaren Roger Rönnberg intervjuades i C More inför nedsläpp var direktiven tydliga. Frölunda behövde ett enklare och rakare spel samt skulle ta kontroll över inledningen för att bryta den trista bortatrenden.

Så blev det inte.

Dörren till gästernas utvisningsbås öppnades för första gången redan efter 1.45 då Jacob Peterson åkte ut för en tripping.

Jagar slutspel

Brynäs, desperata efter poäng i jakten på en plats i åttondelsfinalerna, snurrade som ilskna bålgetingar runt Niklas Rubin och fick utdelning snabbt då Nicklas Danielsson bröt sin tio matcher långa måltorka och direktsköt 1–0 efter 2.15.

Brynäs fortsatte pressa på men när Frölunda efter 8.15 äntligen fick iväg sitt första skott i matchen kom också kvitteringen till 1–1 signerad Simon Hjalmarsson.

Men sedan dröjde det ända till slutsekunderna av första perioden innan gästerna ens noterades för två skott till och totalt tre skott under första perioden var allt annat än den start som Roger Rönnberg hade hoppats på.

– Jag är glad, men inte över spelet utan över att det står 1–1. Vi är passiva, står och tittar på, sade den frustrerade Frölundatränaren som i C More efterlyste mer aggressivt spel av sina spelare inför den andra perioden.

Och aggressivt blev det men på lite fel sätt.

Videogranskning

Efter bara 2.19 av andra perioden lyfte Brynäsforwarden Daniel Mannberg in 2–1 över den liggande Niklas Rubin samtidigt som Frölundabacken Karl Stollery tryckte in hemmalagets Jaedon Descheneau så hårt i Frölundaburen att denna flög ur sitt läge.

Målet godkändes dock efter videogranskningen som visade att pucken hann in medan buren fortfarande stod där den skulle.

Frölundas turer till utvisningsbåset fortsatte, det tog Brynäs vara på.

I slutet av mittenakten fick hemmalaget spela fem mot tre och det tog bara nio sekunder innan Anton Rödin höll sig framme på en andraretur och därmed ökade på hemmaledningen till 3–1.

Frölunda lade in en extra växel i tredje perioden men just som en reducering hängde i luften stängde Brynäsforwarden Emil Molin matchen med en spelvändning som gav kvällens läckraste mål.

Molin tog pucken vid egen blå, trampade ner mot Frölundamålet, fintade ut Jacob Moverare till parkeringen och avslutade sedan med att sätta pucken i bortre krysset.

Mot slutet av tredje perioden spelade Frölunda en och en halv minut i fem mot tre men utan att göra mål. Det var först när man plockade målvakten i slutminuterna som reduceringen till 4–2 kom.

Men fler mål blev det inte för gästernas del.

För Brynäs innebar segern viktiga poäng i den sylvassa striden om åttondelsfinalerna. En strid där då de två andra inblandade lagen, Växjö och Linköping, möts senare på lördagskvällen.