1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu utreds mobilförbud i skolan

Skolan behöver ökad studiero. Nu ska regeringen utreda bland annat mobilförbud och hur hotfulla elever ska kunna flyttas.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill ge lärare och skolledare bättre verktyg att skapa trygghet och studiero. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

I januariavtalet som regeringspartierna Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) slöt med Liberalerna (L) och Centerpartiet (C) handlade en punkt om en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Nu tillsätts en utredning som regeringen presenterar på onsdagen.

– Skolan ska vara en trygg plats för både elever och lärare och den är långt ifrån det i dag. Vi ser ju i kartläggningar att upp till varannan elev i årskurs nio har utsatts för hot, våld, sexuella trakasserier eller mobbing. Var fjärde lärare har utsatts för hot och våld, säger L-ledaren Sabuni.

Flyttar sällan elever

L har drivit på för två förslag. Det är införandet av ett mobilförbud i klassrummen och att elever som hotat eller utsatt andra för våld lättare ska kunna stängas av eller omplaceras.

– Möjligheten att flytta eller stänga av elever finns i skollagen. Men den regeln används väldigt sällan av skolledare, motiverar Sabuni.

Hon ser hotet om att bli anmäld av föräldrar som en orsak till att skolledare inte utnyttjar möjligheten att flytta på hotfulla eller våldsamma elever. Därför behöver lagen bli tydligare och göra det enklare att stänga av en elev, anser hon.

Även när det gäller mobiler i klassrummen saknas ett tydligt regelverk, enligt L-ledaren.

­– Vi kan inte överåta till varje lärare att ta den fajten med sina elever.

Även gymnasiet

– Vi vill se telefonfria klassrum under undervisningen. Om lärarna bedömer att de behöver digitala redskap för undervisningen då är det skolan som ska bistå med de redskapen, inte att varje elev ska komma in med sin egen telefon.

I utredningsuppdraget ingår också att se över om ett mobilförbud ska omfatta även gymnasieskolan, enligt Sabuni.

Hon understryker att utredningen inte inskränks till dessa två frågor. Även hedersproblem ska tas upp. Och hon hoppas att utredaren också ska ta upp frågan om att ge lärare större befogenheter att ingripa mot stökiga elever.

– Vi ålägger dem uppgiften att svara för tryggheten i skolan, men sedan har de inga redskap att göra det. Det finns barn i skolan som man inte kan kommunicera med och då bör utredningen titta på hur läraren kan agera i en sådan situation.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong