1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nobeljuryns motivering: En fredsmäklare

En fredsmäklare som stärker demokratin och kvinnors rättigheter i hemlandet.
Så motiverar Nobelkommittén valet av årets fredspristagare – Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.
Nobelpriset • Publicerad 11 oktober 2019
Premiärminister Abiy Ahmed vinner Nobels fredspris för 2019. Arkivbild.
Premiärminister Abiy Ahmed vinner Nobels fredspris för 2019. Arkivbild.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

"Den norska Nobelkommittén har beslutat att ge Nobelpriset 2019 till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för sitt arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea", skriver kommittén i sin motivering.

Nobelpriset 2019 avser alla som har haft del i arbetet med fred och försoning i Etiopien och i Afrikas östra och nordvästra regioner, tillägger kommittén.

Årets fredspristagare har i nära samarbete med Eritreas president Isaias Afwerki snabbt tagit fram principerna för ett fredsfördrag för att få ett slut på det långa dödläget mellan Etiopien och Eritrea, säger juryn.

"När Abiy Ahmed blev premiärminister i april 2018 gjorde han klart att han ville återuppta fredssamtalen med Eritrea", skriver Nobelkommittén, som också understryker att en part inte ensam kan skapa fred.

"När premiärminister Abiy sträckte ut handen, grep president Afwerki den och bidrog till att formalisera fredsprocessen mellan länderna".

"Stärkt demokratin"

Den norska Nobelkommittén är övertygad om att det är nu som Abiy Ahmeds ansträngningar förtjänar erkännande och uppmuntran.

Mycket arbete återstår i Etiopien men Abiy Ahmed har infört viktiga reformer som ger många medborgare hopp om ett bättre liv och en ljusare framtid, enligt juryn.

Den pekar bland annat på att premiärministern under sina första hundra dagar som ledare gav amnesti till tusentals politiska fångar, avvecklade censuren av media och avsevärt ökade kvinnors inflytande i politiken och samhället.

"Han har också lovat att stärka demokratin genom att hålla fria och rättvisa val."

Positiv förändring

Kommittén hoppas att Nobels fredspris 2019 kommer att stärka premiärminister Abiy Ahmed i hans viktiga arbete för fred och försoning, skriver man fortsatt i sin motivering, och hoppas att fredsfördraget kommer att bidra till en positiv förändring för befolkningen i både Etiopien och Eritrea.

"Med villkoren i Alfred Nobels testamente i åtanke, ser den norska Nobelkommittén Abiy Ahmed som den person som under föregående år gjort mest för att förtjäna Nobels fredspris 2019".

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.