Nilsson skadad – borta i minst sex veckor

Skidor Artikeln publicerades
Stina Nilsson. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen
Stina Nilsson. Arkivbild.

Stina Nilsson tvingades avbryta Tour de Ski.

Orsaken: en stressfaktur i ett revben.

Den svenska längdstjärnan väntas bli borta i minst sex veckor, meddelar det svenska skidförbundet.

Smärtan i bröstkorgen blev successivt värre. Till slut värkte det så pass mycket att Stina Nilsson valde att avbryta Tour de Ski redan efter den första etappen.

"Jag har känt av en smärta i revbenstrakten till och från en längre tid, men inte helt förstått digniteten av känningarna. Det hör ju lite till en skidåkares vardag att ha lite ont ibland. Efter tävlingarna i Planica eskalerade dock förloppet och smärtorna ökade", säger hon i ett pressmeddelande.

"Jag hade ändå förhoppningar om att jag skulle kunna hantera att genomföra hela Tour de Ski, men väl i Lenzerheide förstod jag att det var helt omöjligt att fortsätta."

Nilsson säger att "skadan är en konsekvens av att jag har kunnat träna väldigt hårt i sommar och höst, samtidigt som jag inte har lyssnat på kroppens smärtsignaler" och menar att det nu är skönt att veta vad smärtorna har berott på.

Stressfrakturen betyder att 26-åringen kommer att vara borta i minst sex veckor.

"Skadan måste nu få tid att läka och Stina ska bli symtomfri. Vi räknar med minst sex veckor till säker läkning. Därefter avgör Stina när hon känner sig redo att göra sig rättvisa på tävling igen", säger landslagsläkare Magnus Oscarsson i pressmeddelandet.