1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nationalmuseum förvärvar terrakottabyst

Konst • Publicerad 8 oktober 2019
Nationalmuseum i Stockholm.
Nationalmuseum i Stockholm.Foto: Magnus Andersson/TT

Nationalmuseum har förvärvat en skulptur i terrakotta av Verner Åkerman. Den föreställer Pierre Louis Alexandre, som har blivit känd som modell vid Konstakademien. Han kom hit från Franska Guyana, troligen som fripassagerare på ett amerikanskt fartyg, och avbildades av en rad konstnärer. Men det här är den enda kända skulpturen av honom.

Den utfördes 1885 och ställdes ut under titeln "Zambo" – vilket skulle föra tankarna till en afrikansk kontinent som Alexandre antagligen inte ens hade besökt. Det exotiserande förhållningssättet till en svart modell var högst vanligt då.

Bysten är enligt Nationalmuseum ett bra exempel på Åkermans förbisedda konstnärskap, men också en vittnesbörd om Pierre Louis Alexandres egenartade levnadsöde.

Några år efter att Åkerman ställt ut sin terrakottabyst fick han kunglig medalj och Konstakademiens resestipendium som möjliggjorde ett decenniums vistelse i Paris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.