21-åringen försökte livesända moskéattacken

Norge Artikeln publicerades
Philip Manshaus bar spår av tumultet i moskén när han framträdde i rätten.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix/TT
Philip Manshaus bar spår av tumultet i moskén när han framträdde i rätten.

21-årige Philip Manshaus, som i dag häktades misstänkt för mord och terrorbrott, försökte livesända sin attack på moskén i norska Bærum.

Några timmar efter att Oslo tingsrätt beslutat häkta Philip Manshaus lämnar polisen i Oslo ut fler detaljer om lördagens moskéattack i norska Bærum.

– Vi kan bland annat gå ut med att den misstänkte bar en hjälm och på den var det en Go pro-kamera monterad. Vi har inte möjlighet att gå in på detaljerna i den videon men den har gett oss viktiga bevis, säger polisadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Kunde inte sända

I ett inlägg på ett nätforum som postades strax före attacken skriver en person som uppger sig vara Manshaus att han försökt, men misslyckats, att livesända händelseförloppet. Att livesändningen misslyckades ligger i linje med polisens utredning.

– Vi har försökt undersöka om det förekom något sådant men inte kunnat hitta någonting, säger Hjort Kraby.

Oslopolisen uppger också att Manshaus hade flera vapen då han anlände till moskén, utan att gå in på hur många.

– Vi har anledning att tro att en del av vapnen var lagligt registrerade, men vi vet inte vilka som var lagliga och olagliga, det är en del av förundersökningen. De vapen vi tror var lagliga var jaktvapen.

Häktas i fyra veckor

Oslo tingsrätt beslutade under måndagen att häkta Manshaus i fyra veckor. Han kommer att ha brev- och besöksförbud samt tillbringa de två första veckorna i full isolering.

Manshaus log när han anlände till sal 250 i Oslo tingsrätt. Runt bägge ögonen syntes blåmärken och han hade tydliga sår på halsen. Utanför salen – som byggdes specifikt för rättegången mot Anders Behring Breivik – trängdes ett stort pressuppbåd och polisen hade personal på plats både i och utanför rätten.

Manshaus har under förhör nekat till att svara på frågor men gav inför häktningsförhandlingen sitt medgivande till att upphäva det fotoförbud som normalt råder i rätten. Häktningsförhandlingen genomfördes dock på polisens begäran bakom stängda dörrar.

Efter att de avslutats meddelade Manshaus advokat Unni Fries att hennes klient begär att släppas på fri fot.

– Han har inte erkänt brott, och för övrigt har han nyttjat sig av rätten att inte behöva förklara sig, sade Fries till reportrar på plats i Oslo tingsrätt.

Hyllat masskjutningar

Kort efter att han gripits framkom att Manshaus på internet hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland. Ett inlägg, som publicerades kort före moskéattacken, ska ha avslutats med orden "Valhalla väntar".

Under en presskonferens på måndagen bekräftade polisen uppgiften att de tidigare fått tips om Manshaus. Polisen beskriver tipset, som kom för runt ett år sedan, som så pass vagt att myndigheten valde att inte följa upp det.

Minnesstund för styvsyster

Under måndagen har Bærums kommunledning hållit krismöte för att diskutera vilka åtgärder som ska sättas in under kommande veckor, i skolor liksom i muslimska miljöer.

– Det blir viktigt att ta hand om alla inblandade under dagarna och veckorna som kommer, säger kommunordförande Lisbeth Hammer Krog (H) till .

Philip Manshaus misstänks även ha mördat sin 17-åriga styvsyster som efter moskéattacken hittades död i den lägenhet där han bott.

I morgon kommer skolan där flickan var elev att flagga på halv stång och en minnesstund kommer att arrangeras, enligt NTB.

Fakta

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök och terrorbrott. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB, NRK

Visa mer...