Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Demokraternas dag i riksrätt mot Trump

Reglerna är satta, rättegången har börjat.
Demokraten Adam Schiff, åklagare i riksrättsrättegången, inleder anklagelserna mot president Donald Trump med en vädjan till de hundra senatorerna:
USA • Publicerad 22 januari 2020
Kaliforniendemokraten Adam Schiff, som till vardags är ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i senaten.
Kaliforniendemokraten Adam Schiff, som till vardags är ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i senaten.Foto: AP/TT
Republikanen Mitch McConnell.
Republikanen Mitch McConnell.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.
Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.Foto: Steve Helber/AP/TT

Men riksrättsprocessen i huvudstaden Washington DC är också en politisk föreställning inför den amerikanska allmänheten, och en del av valrörelsen inför höstens presidentval.

– Det här är en politisk dragkamp mer än en genuin juridisk process, säger USA-forskaren Frida Stranne.

Annons

Demokraterna och dess ledamöter som utsetts till åklagare inledde processen på onsdagskvällen svensk tid. Först ut var Adam Schiff som presenterade åtalspunkterna.

Demokraterna har 24 timmar under tre dagar på sig att lägga fram bevisen för att få senatsjuryn att fälla Trump för att ha gjort sig skyldig till maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Därefter får Vita huset och president Trump lika lång tid på sig för försvar.

"Farligt för demokratin"

Anklagelsen om maktmissbruk gäller rapporter om att Trump med hjälp av militärt bistånd som påtryckningsmedel ska ha pressat Ukrainas regering att hjälpa honom inför presidentvalet i höst genom att offentligt utlysa en utredning med koppling till hans potentiella rival – den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden. Den andra anklagelsepunkten syftar på att Vita huset vägrat tillhandahålla efterfrågade dokument under riksrättsutredningen.

– Ingenting kan vara farligare för en demokrati än att en högsta befälhavare som tror att han kan handla i straffrihet, fri från ansvarsskyldighet. Ingenting, det vill säga, utöver en kongress som är villig att ha det på det sättet, säger Schiff enligt nyhetsbyrån Reuters.

Efter Schiffs anförande fortsatte demokraten Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, att redogöra för anklagelserna som rör Trumps kontakter med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han avslutade retoriskt:

– Vad visste presidenten, och när visste han det?

Sylvia Garcia, en tredje åklagare från Demokraterna i representanthuset, fortsatte sedan att nagelfara det telefonsamtal som president Trump och Ukrainas ledare hade, och som är ursprunget till riksrättsförfarandet. Hon granskade också Trumps advokat, tidigare New York-borgmästaren Rudy Giulianis agerande i påtryckningarna mot Ukraina.

Maraton om formalia

Onsdagens åklagardag följde på en maratonsittning natten innan.

Först efter närmare 13 timmar kunde kammaren rösta igenom ett något reviderat förslag från den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell om regler och upplägg för processen.

Annons

Ingen tror att Trump kommer fällas, vilket kräver minst 67 av 100 röster i en kammare där Republikanerna har majoritet.

Men Demokraterna kan hoppas på att fläcka ner bilden av Trump så mycket som möjligt under den tv-sända rättegången.

– Det här är ju en kamp om dagordningen och om den politiska berättelsen. Det är givetvis viktigt för Demokraterna att försöka slå hål på de argument som kommer från Trumps försvarare, och att få fram sina argument på ett sätt som når ut så brett som möjligt, säger Frida Stranne vid högskolan i Halmstad.

Trump: Vill delta

Trumps försvarare insisterar på att presidenten inte gjort något fel och att anklagelserna inte kommer i närheten av att uppfylla de krav som konstitutionen ställer för en riksrättsprocess.

Trump själv kallar processen för en häxjakt.

Vid en presskonferens i Davos i Schweiz, vid Världsekonomiskt forum, sade presidenten att han gärna själv hade framträtt under rättegången men att hans försvarare förmodligen skulle motsätta sig det.

– Jag skulle gärna göra det.

Trump sade också att han gärna skulle se att hans tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton kunde vittna under rättegången. Demokraterna har krävt att få kalla bland andra just Bolton som vittne, men Republikanerna kan komma att rösta ner möjligheten att kalla vittnen.

– Problemet med John (Bolton) är att det är ett problem för rikets säkerhet, sade Trump.

– Han vet en del om vad jag tycker, han vet vad jag tycker om ledare. Vad händer om han avslöjar vad jag tycker om vissa ledare och det inte är något särskilt positivt?

Grim Berglund/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons