1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Mondo" fick slut på stavar i väskan

Armand Duplantis tog silver i stavhoppsfinalen på VM i Doha.
Men kanske hade det kunnat bli guld med en större stav – om han hade haft någon med sig.
Friidrott • Publicerad 2 oktober 2019
Armand Duplantis och Sam Kendricks under VM-finalen i Doha.
Armand Duplantis och Sam Kendricks under VM-finalen i Doha.Foto: Jessica Gow/TT

Problemet var bara att det inte fanns någon större stav än den han hade under det sista försöket på 5,97.

Armand Duplantis hade flera gånger i tävlingen bytt stav och gått upp på styvare och styvare. Det räckte till slut till VM-silver bakom amerikanen Sam Kendricks och Duplantis var nöjd efteråt.

– Jag kan inte klaga, jag är 19 år och tar VM-silver, det är många som skulle vilja vara i min sits, sade han.

Men det hade kanske kunnat gå ännu bättre.

Behövde styvare stav

Mamma Helena Duplantis (även fystränare) menade att "Mondo" hade behövt en styvare stav eftersom han nu är så pass stark.

– Vi hade lite problem i dag, och så är det när man är under utveckling. Men det blev slut på stavar och han hade behövt en större, men det fanns ingen i stavväskan, sade hon i SVT.

"Hade ingen aning"

Duplantis, som inte ville prata om saken i tv, gav samma bild när han kom till den mixade zonen och träffade resten av medierna.

– Jag tror att jag hade kunnat använda en större stav, ja. Men det där var min största stav, det var lite det som var problemet på slutet, sade han och fortsatte:

– Jag trodde att jag skulle hoppa högt, men jag hade ingen aning om att jag skulle hoppa så högt. Det var lite i mitt bakhuvud att jag kanske skulle kunna behöva en större stav, men jag hade aldrig kunnat tro det.

Greg Duplantis, pappa och tränare, lovade att se över stavbeståndet till OS nästa år.

– Han har fullt med stavar, egentligen har han inte rum med någon mer. Men till nästa år måste vi skaffa en styvare stav, definitivt, sade han till SVT.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.