Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mondo-feber: "Det är fanimej hela världen..."

Stavhopparen Armand "Mondo" Duplantis är en av världens hetaste idrottare efter sitt världsrekord.
Alla vill ha en bit av 20-åringen.
Friidrott • Publicerad 14 februari 2020
Foto: 
Ett stort svenskt medieuppbåd mötte Armand Duplantis när han kom till Skavsta flygplats efter att ha satt världsrekord i Polen förra helgen.
Ett stort svenskt medieuppbåd mötte Armand Duplantis när han kom till Skavsta flygplats efter att ha satt världsrekord i Polen förra helgen.Foto: Pontus Stenberg/TT

När Armand Duplantis kliver in på Emirates Arena i Glasgow på lördag är det hans första tävling efter världsrekordet i Polen förra helgen. 6,17-hoppet tog honom till nya höjder – i bokstavlig och bildlig mening.

Managern Daniel Wessfeldt har fått jobba hårt den senaste veckan.

Annons

– Det är CNN, det är BBC, det är en nyhetsbyrå i Israel... det är fanimej hela världen, säger Wessfeldt till TT.

Han har haft många stora friidrottare i sitt stall genom åren. Höjdhopparen Kajsa Bergqvist, trestegshopparen Christian Olsson och ryska stavhopparen Jelena Isinbajeva för att nämna några.

– Men det här genomslaget har varit totalt, jag tror inte jag har upplevt något större, säger han.

Aldrig behöva jobba

Med ett sådant genomslag kommer också ekonomiska fördelar. I en tidigare intervju med Expressen hävdade Wessfeldt att Duplantis nu är en av världens bäst betalda friidrottare, tack vare prestationsbaserade kontrakt.

När svenskamerikanen hoppade av collegestudierna i Louisiana förra sommaren blev han fri att tjäna pengar på sin idrott och skrev direkt ett avtal med tyska sportjätten Puma.

Enligt Aftonbladet är kontraktet värt 1 miljon dollar, närmare 10 miljoner kronor, per säsong.

– Han kommer aldrig att behöva jobba igen, han är ekonomiskt trygg nu, säger Wessfeldt till TT.

En av uppgifterna han nu har är att se till att Duplantis inte drunknar i tv-intervjuer och reklaminspelningar. Att inte bara tacka ja till allt som kommer deras väg.

– Med varje sponsoravtal följer åtaganden. Där ska man vara försiktig så att det inte blir för mycket.

Finns fällor

Men visst finns det fällor att falla i när världen runtomkring glittrar som bäst. Enligt friidrottsexperten och kommentatorn A Lennart Julin kan glamouren och pengarna ta fokus från träningen. Han tycker sig däremot inte se några sådana tendenser hos "Mondo".

Annons

– Sådant är väldigt individuellt. Han har ändå varit uppmärksammad i branschen i väldigt många år utan att det verkar ha påverkat. Han har uppenbarligen kunnat hantera det. Det känns inte som någon större risk i det här fallet, säger Julin.

Han anser att den stora fällan är om man tappar passionen.

– Kolla på någon som Carolina Klüft. Efter sex år som nummer ett i världen hade hon inte passionen längre, då valde hon att sluta med mångkamp. Hjärtat måste vara med. Men än så länge verkar han inte ha ledsnat på det, säger han med ett skratt.

Star quality

Agenten Daniel Wessfeldt medger att Armand Duplantis internationella genomslag hjälps något av att han har en amerikanskt charmig framtoning.

– Man ska ha "star quality". Tar du en löpare från Etiopien som inte kan engelska så är det svårt att få samma genomslag (medialt). Han är en dröm för en agent att arbeta med, säger han.

– Nu ska vi skydda honom. Han ska ha fortsatt fokus på att prestera. Det viktigaste är att han i lugn och ro får förbereda sig för nästa tävling.

Själv berättar Armand Duplantis för Aftonbladet att dagarna efter världsrekordet har varit hektiska.

– Men jag har varit i Uppsala och kunnat gömma mig lite. Så det har varit skönt, säger han till tidningen.

Patrik Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons