1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Misstänkta Rwandarebeller anklagas i tribunal

Rwanda • Publicerad 2 oktober 2019
Rwandas president Paul Kagame uppges vara utsatt för en maktkomplott. 25 personer ställs inför en militärtribunal, anklagade för att försöka störta regeringsmakten i Rwanda. Arkivbild.
Rwandas president Paul Kagame uppges vara utsatt för en maktkomplott. 25 personer ställs inför en militärtribunal, anklagade för att försöka störta regeringsmakten i Rwanda. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

En militärtribunal i Rwanda anklagar 25 män för att tillhöra en förbjuden rebellgrupp vars mål är att störta regeringsmakten. Gruppen konspirerar enligt tribunalen med utländska intressen.

Samtliga anklagade sägs vara medlemmar av Rwandas nationella kongress (RNC), en oppositionsgrupp som är kritisk till president Paul Kagame. Straffet för brotten som de anklagas för är upp till 25 års fängelse.

Några av de misstänkta greps av efter hårda strider i grannlandet Kongo-Kinshasa. Ytterligare misstänkta överlämnade sig till FN:s fredsbevarande styrka Monusco. Tre av de utpekade kommer från Burundi och två från Uganda.

Ingen av de anklagade hade advokat närvarande i militärtribunalen.

Gruppen sägs vara knuten till Kayumba Nyamwasa, tidigare militärchef i Rwanda som lever i exil i Sydafrika.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.