1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Misstänkta dataintrång mot vittnen i fondhärva

Brott • Publicerad 10 oktober 2019
Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm 2017. Arkivbild.
Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm 2017. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Totalt sex personer med kopplingar till härvan kring fondbolaget Allra tros ha utsatts för dataintrång. Två av dem är kallade som vittnen i en rättegång som inleds nästa vecka, rapporterar .

Genom att kapa ett av vittnenas simkort har gärningsmannen lyckats komma åt inte bara användarens mejlkonto utan även konton som tillhör fyra andra personer. Ett liknande intrång har tidigare genomförts mot en skribent som granskat härvan. Samtliga kapningar är nu del av samma polisutredning. Åklagaren har tidigare sagt till att en person delgivits misstanke om brott.

Härvan rullades upp 2017 då Pensionsmyndigheten anmälde Allra efter att ha stoppat alla nyplaceringar i bolagets fonder. Myndighetens egen utredning pekade på hur bolaget genomfört flera stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Bolaget har kastats ut från fondtorget och flera företrädare står åtalade för bland annat grovt mutbrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.