1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Okänt motiv bakom svärdattack i Finland

Polisen sköt två skott för att stoppa den man som med ett svärd attackerade personer i en skola i Finland.
En kvinna dödades i attacken och flera skadades. Motivet bakom våldsdådet är fortfarande höljt i dunkel.
Finland • Publicerad 2 oktober 2019
Polispatruller vid yrkesskolan som ligger i ett köpcentrum strax utanför Kuopio i Finland. Bild från den 1 oktober.
Polispatruller vid yrkesskolan som ligger i ett köpcentrum strax utanför Kuopio i Finland. Bild från den 1 oktober.Foto: Hannu Rainamo/AP/TT

Flaggor vajar på halv stång i hela Finland dagen efter dådet på en yrkesskola strax utanför finländska Kuopio.

Ljus har tänts utanför köpcentrumet där skolan har sina lokaler. En tyst minut hålls i riksdagen liksom vid skolan, enligt .

Polisen utreds

Den misstänkte mannen är i 25-årsåldern och är elev på skolan. Han är en av de skadade.

Mannen följde inte polisens order och polisen avlossade två skott mot mannen under insatsen. Polisens användning av vapen utreds av riksåklagarämbetet, skriver Svenska Yle.

Mannen behandlas på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset och har ännu inte kunnat förhöras, enligt finländska medier. Han är misstänkt för mord, mordförsök och olika våldsbrott.

Den misstänkte är tidigare ostraffad, enligt finländska medier, och det finns ingenting i mannens bakgrund som kunde ha gett några varningstecken inför attacken, enligt polisen.

– Det finns inget som indikerar någonting sådant. Våldsdådet är egentligen väldigt förvånande med tanke på hans bakgrund, säger utredningschef Olli Töyräs till finländska nyhetsbyrån SPT.

Svärd och luftvapen

"För tillfället har vi inga uppgifter om motivet och orsaken till våldsdådet. Polisen fortsätter utreda dem. Polisens uppfattning är att den misstänkta handlade ensam och det är inte fråga om exempelvis organiserad brottslighet", säger förundersökningsledaren Olli Töyräs från polisen i ett pressmeddelande, rapporterar .

Det var vid lunchtid på tisdagen som en gärningsman beväpnad med ett svärd och luftvapen gick in på skolan och attackerade flera personer. En polis skadades lindrigt.

Sex personer vårdas fortfarande på sjukhus. För två av dem är tillståndet allvarligt. Fyra personer har fått åka hem, säger Kuopio universitetssjukhus till Hufvudstadsbladet.

Den misstänkte 25-åringen kommer att begäras häktad för mord senast på fredag, enligt Svenska Yle.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.