Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inga MH17-åtalade i sikte i domstolen

Utan någon av de åtalade på plats har rättegången nu inletts om nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17, som dödade nära 300 människor.
Förhoppningarna är stora på att världen ska få svar på vad som hände. Ryssland fortsätter dock att förneka all inblandning.
Nederländerna • Publicerad 9 mars 2020
Anhöriga till de som omkom när flight MH17 sköts ner har under åren krävt rättvisa. Bland annat demonstrerade de i Haag i mars 2017.
Anhöriga till de som omkom när flight MH17 sköts ner har under åren krävt rättvisa. Bland annat demonstrerade de i Haag i mars 2017.Foto: Mike Corder/AP/TT
Ordföranden för de anhörigas stiftelse, Piet Ploeg, sitter bredvid den nederländska premiärministern Mark Rutte och utrikesminister Stef Blok på den femte årsdagen av katastrofen.
Ordföranden för de anhörigas stiftelse, Piet Ploeg, sitter bredvid den nederländska premiärministern Mark Rutte och utrikesminister Stef Blok på den femte årsdagen av katastrofen.Foto: Frank van Beek/AP/TT
Nederländerna tog ledarrollen i den internationella utredning som granskade vad som skett med MH17. Under åren har de presenterat en rad resultat, som nu gjort att fyra män från Ryssland och Ukraina ställs inför rätta i sin frånvaro. Bilden är från 2016.
Nederländerna tog ledarrollen i den internationella utredning som granskade vad som skett med MH17. Under åren har de presenterat en rad resultat, som nu gjort att fyra män från Ryssland och Ukraina ställs inför rätta i sin frånvaro. Bilden är från 2016.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Den dödliga kraschen inträffade i juli 2014. Malaysia Airlines-planet hade lyft strax efter lunch från Amsterdam i Nederländerna för att flyga till Kuala Lumpur i Malaysia. Ombord fanns 298 människor.

När planet flugit över nästan hela det konflikthärjade Ukraina och skulle fortsätta på sin väg mot Asien försvann det plötsligt från flygradarn och snart stod det klart att det kraschat och att ingen ombord hade överlevt.

Annons

När man lyckades pussla ihop omständigheterna och misstänkte att planet blivit nedskjutet startades en internationell utredning, ledd av Nederländerna.

Rysk missil

Utredarna presenterade 2015 uppgifter att flygplanet träffats av en rysktillverkad BUK-robot. Något år senare kunde utredningsgruppen visa att roboten hade förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från ett område som kontrollerades av proryska separatister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR). Ytterligare ett och ett halvt år senare sade utredarna att missilsystemet tillhörde en rysk brigad.

Både Nederländerna och Australien gick då ut med att de ansåg Ryssland skyldiga till det som skett.

Men Ryssland förnekar inblandning.

– Vi har hela tiden ifrågasatt hur objektivt utredningsgruppens arbete egentligen är, eftersom vi nekats chans att delta i det, sade Kremls talesman Dmitrij Peskov till nyhetsbyrån AFP i början av mars.

"Vi kommer att få svar"

När rättegången nu är i gång i en högsäkerhetsdomstol utanför Amsterdam är hoppet stort bland de anhöriga, som demonstrerat och i många år krävt rättvisa.

– Vi kommer att få höra vad som hände, varför det hände och vilken roll den ryska staten spelat. Jag hoppas – nej, jag är övertygad om – att vi kommer att få de svar som vi saknat i fem och ett halvt år, säger Piet Ploeg, ordförande i de anhörigas stiftelse, till AFP.

Han förlorade själv sin bror, sin svägerska och deras son och säger att han ska följa varenda dag av rättegången. De anhöriga får, till skillnad från medierna, vara med inne i rättssalen.

– Det är en stor skam att de fyra misstänkta lever livet och festar i Ryssland, medan vi inte kan göra någonting åt det, säger han.

Åtalade i sin frånvaro

I juni förra året åtalades fyra män för mord på de 298 passagerarna. Det är tre ryssar och en ukrainsk medborgare, alla med kopplingar till separatistrebeller i östra Ukraina. En av dem ska vara tidigare rysk spion och en annan ha jobbat inom den ryska underrättelsetjänsten.

Annons

Enligt åklagarna ska de fyra männen ha varit inblandade i att ta BUK-roboten till Ukraina. De som bemannade systemet har man ännu inte lyckats finna.

Bland bevisen mot männen finns bland annat telefonsamtal som visar på kopplingar mellan de åtalade männen och den ryska presidenten Vladimir Putin. Men trots att internationella beslut om gripande utfärdats är de åtalade inte på plats vid rättegången. Varken Ryssland eller Ukraina lämnar ut medborgare till rättsprocesser i andra länder.

Moa Kärnstrand/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons