Manshaus ska genomgå psykiatrisk undersökning

Norge Artikeln publicerades
Philip Manshaus i Oslo tingsrätt under häktningsförhandlingen efter moskéattacken. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Philip Manshaus i Oslo tingsrätt under häktningsförhandlingen efter moskéattacken. Arkivbild.

21-årige Philip Manshaus, som misstänks för attacken mot en moské i norska Bærum, ska genomgå en fullständig rättspsykiatrisk undersökning, rapporterar norska medier.

En större undersökning är Oslopolisens rekommendation efter att ha tagit del av resultaten från den mindre psykiatriska utredning som nu är färdig. Den behövs enligt polisen för att ta ställning till Manshaus psykiska hälsa.

Undersökningen kommer att utföras av två sakkunniga som utses av Oslo tingsrätt. Arbetet med att utse de två personerna är inlett och beräknas vara klart under nästa vecka, säger polisadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby till .

Philip Manshaus har suttit häktad sedan attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum den 10 augusti. Han misstänks för mordförsök samt mord på sin 17-åriga styvsyster, som hittades död i en lägenhet i Bærum efter attacken. Polisen har sagt att Manshaus aktivitet på internet tyder på att han har högerextrema åsikter. Han har även hyllat personerna bakom flera hatmotiverade skjutningar, bland annat den i El Paso i USA tidigare i sommar där 22 personer dödades.

Fakta

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var, vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom fram hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen.

Under en husrannsakan i lördags hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök och terrorbrott. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB och NRK

Visa mer...