1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Manshaus omhäktad – gjorde nazisthälsning

Den norske mord- och terrormisstänkte Philip Manshaus får sitta fyra veckor till i häkte med brev- och besöksförbud, beslutar tingsrätten i Oslo.
Norge • Publicerad 7 oktober 2019
Den misstänkte högerextreme terroristen Philip Manshaus i tingsrätten i Oslo i september. Arkivbild.
Den misstänkte högerextreme terroristen Philip Manshaus i tingsrätten i Oslo i september. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/AP/TT

Polisen får även tillstånd att hålla kvar honom i isoleringscell under de första två av de fyra veckorna, varefter man kan begära ytterligare två veckor i isolering.

Manshaus gjorde nazisthälsningen när han anlände till tingsrätten. Hans advokat hade begärt att domstolsförhandlingen skulle vara öppen. Men rätten beslutade att hålla den bakom lyckta dörrar enligt önskemål från polisen, som anser att bevisläget annars kunde påverkas.

22-åringen är misstänkt för terrorattacken mot al-Noor Islamic Centre i Bærum i somras och för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster. Manshaus har medgett att han avlossade skott vid moskén, där han övermannades innan någon hann dödas, samt att han låg bakom sin styvsysters död men erkänner sig inte skyldig till brott.

22-åringen hade före sitt dåd hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.