Manshaus erkänner dåden i Norge

Norge Artikeln publicerades
Åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.
Foto: Heiko Junge
Åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Den terror- och mordmisstänkte Philip Manshaus erkänner de faktiska omständigheterna som han har häktats för, uppger åklagaren.

Men han har inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyldighet.

Under det drygt fyra timmar långa förhöret på fredagen har Manshaus förklarat sina motiv för att utföra handlingarna, uppger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

– Han har gett oss viktiga detaljer i vår utredning, säger han.

Manshaus har dock inte formellt tagit ställning till frågan om straffskyldighet.

Försvarsadvokaten Unni Fries vill inte gå in på vad Manshaus sagt i förhöret men hon beskriver honom som samarbetsvillig.

– Han erkänner de faktiska omständigheter som han är häktad för.

Häktad fyra veckor

På frågan om Manshaus visade tecken på ånger svarar Fries:

– Det vill jag inte kommentera.

I måndags blev Philip Manshaus häktad i fyra veckor, varav två i isolering med fullständiga restriktioner. Han är enligt Oslo tingsrätt misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.

Han misstänks ha avlossat flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför den norska huvudstaden i lördags efter att först ha mördat sin 17-åriga styvsyster – gärningar han nu alltså erkänt.

Utreder på nätet

21-åringen har sedan han greps i samband med angreppet på moskén inte velat prata med polisen. Hans advokat Unni Fries avfärdar att Manshaus ändrat inställning efter att polisen övervägt att tvångsinlägga honom för en rättspsykiatrisk undersökning.

– Nej, det är det inte. Mitt intryck är att detta är helt frivilligt från hans sida. Han vill ge en förklaring och var redo för det nu, säger hon enligt tidningen VG.

Omkring 50 poliser arbetar med utredningen om händelserna i Bærum. Alla Manshaus familjemedlemmar är redan förhörda. En central del i utredningen är också att söka spår på internet.

Kort efter att han gripits framkom att Manshaus på internet hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningarna i Christchurch i Nya Zeeland.

Ett inlägg, som publicerades kort före moskéattacken, ska ha avslutats med orden "Valhalla väntar".

Fakta

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 på lördagen den 10 augusti mottog polisen i Oslo larmet om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. På grund av språkförbistring – personen som ringde in talade dålig norska – bedömde polisen först situationen som mindre allvarlig än den var vilket ledde till att utryckningen försenades.

Då polisen kom till platsen hade den misstänkte gärningspersonen, en 21-årig man boende i området, redan övermannats av en församlingsmedlem. Bägge var lindrigt skadade.

Polisen har bekräftat att flera skott avlossades inne i moskén samt att två vapen hittades, men inte berättat vilken typ av vapen det rör sig om.

Under en husrannsakan på lördagskvällen hittades en 17-årig flicka död på en adress där den gripne bott. Polisen har bekräftat att det rör sig om en styvsyster till den gripne samt att han misstänks ha dödat henne.

Före moskéattacken publicerade den gripne ett inlägg på ett nätforum där han hyllade masskjutningen i amerikanska El Paso den 3 augusti, då 22 människor miste livet, samt terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch i mars, då över 50 personer dödades. Polisen kände till mannens nätaktiviteter men anade inte att en attack var nära förestående.

Attacken mot moskén rubriceras som mordförsök och terrorbrott. Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster.

Källor: NTB och NRK

Visa mer...