1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lokalpolitiker utreds för människosmuggling

Polisen har inlett en förundersökning mot en lokal S-politiker från Småland som av Expressen pekats ut som människosmugglare.
Brott • Publicerad 3 oktober 2019
Enligt Expressen erbjöd sig lokalpolitikern att mot betalning hjälpa personer på flykt att ta sig från Grekland till Sverige med hjälp av lånade pass. Arkivbild.
Enligt Expressen erbjöd sig lokalpolitikern att mot betalning hjälpa personer på flykt att ta sig från Grekland till Sverige med hjälp av lånade pass. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstankarna gäller inledningsvis människosmuggling.

Politikern har enligt tidningen annonserat i flyktingforum på sociala medier och erbjudit sig att mot betalning hjälpa personer på flykt att resa från Grekland till Sverige med hjälp av lånade pass. Journalister från Expressen låtsades nappa på ett sådant erbjudande och stämde träff med mannen på Kreta, dit han kom för att mot betalning ta med sig ett barn till Sverige.

Inför tidningens reportrar sade han att han smugglat ett stort antal flyktingar till Sverige. Efter avslöjandet har mannen lämnat sina politiska uppdrag.

En åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har nu tagit över förundersökningen mot politikern.

"Förundersökningen är inne i ett inledande skede och det vi nu gör är att titta på vilka olika utredningsåtgärder som kan behöva vidtas för att komma vidare", säger kammaråklagare Anna Edebalk i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.