Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Leksands nye tränare: ”Vi ska bli bättre på allt”

Ulf Samuelsson drog in som en stormvind under sin första dag som tränare för Leksand.
Ishockey • Publicerad 5 februari 2020
Leksands nye tränare Ulf Samuelsson på isen i Tegera Arena under onsdagens träning med laget.
Leksands nye tränare Ulf Samuelsson på isen i Tegera Arena under onsdagens träning med laget.Foto: Ulf Palm/TT

I hockeytokiga Leksand är det många som har stora förhoppningar på att Ulf Samuelsson ska rädda kvar klubben i SHL. Han kände av förväntningarna under sin första dag på jobbet.

– Jag kom till ishallen redan klockan sex på morgonen. Det var dygnsomställningen och sedan var jag nog lite nervös också, säger Ulf Samuelsson med ett skratt.

Ahnelöv nöjd

Annons

Efter en snabb presentation inför laget och ett klargörande om vilka regler och rutiner som gäller blev det en träning i högt tempo och med mycket energi. Alla instruktioner var på engelska.

– Det är bra att han kör på engelska så att alla spelarna förstår, speciellt i omklädningsrummet. Där var det första gången den här säsongen som tränaren pratade engelska, säger backen Jonas Ahnelöv, som är mycket entusiastisk att få Ulf Samuelsson som tränare:

– Han var min tränare i Modo och betydde mycket för min utveckling som hockeyspelare. Han lär ut bra samt ställer både krav och ger tips. Det blir bra att få en ny röst i laget.

Ahnelöv beskriver stämningen i omklädningsrummet i samband med Ulf Samuelssons första träff med laget:

– Han presenterade sig själv och förklarade hur det skulle vara. Det var bara att köpa detta. Sedan gäller det för oss att köra extra bra på träningarna eftersom ingen är självskriven i laget.

Mental träning

Det var kanske därför som Ulf Samuelssons träningspass bjöd på en ovanligt hög energinivå. Efteråt förklarade han att det är extra viktigt för Leksand att bli bättre på powerplay och boxplay:

– Det är så viktigt så det går inte att ligga så lågt (i statistiken) på detta som vi gör nu, säger Ulf Samuelsson.

Han efterlyser också mer krigarinställning på banan, främst framför motståndarens och det egna målet. Och han betonar vikten av det mentala inslaget. Faktum är att Leksand saknat mental coachning under den här säsongen.

– Vi har redan i dag haft en konversation om att eventuellt anlita någon inom det området. Min målsättning är att den personen ska vara tillgänglig inom några dagar, säger Ulf Samuelsson och fortsätter.

– Egentligen borde det här redan vara vardagsmat för alla ishockeyspelare. De tränar och har skridskocoacher. Varför inte också ha en mental coach?

Lediga spelare

Annons

På söndag, säger Ulf Samuelsson, att han kommer ha hela bilden klar för sig hur Leksand ska spela för att klara sig kvar i SHL.

– I dag har jag 80 procent klart. På söndag är jag redo att presentera tankar och taktik för spelare och då ska det bli intressant att se hur de agerar.

Spelarna har sedan tidigare lovats ledigt i några dagar under speluppehållet.

– Som tränare skulle man vilja träna varje dag. Men detta är bara att acceptera och det kommer att bli bra, säger Ulf Samuelsson.

TT: Varför klarar sig Leksand kvar i SHL?

– Vi har tillräckligt bra spelare i truppen som kan utvecklas, säger Leksands nye tränare.

Eklund assisterar

Per-Erik Eklund blir ny assisterande tränare, en syssla han tar över efter Jens Nielsen från och med söndag. Eklund, aktiv i Leksand under en spelarkarriär som även innehöll nio NHL-säsonger i Philadelphia Flyers och Dallas Stars, har tidigare varit tränare i klubben.

"Per-Erik besitter en enorm erfarenhet som kan hjälpa oss framåt och bidra genom att se spelet med nya ögon. Per-Erik kommer att coacha våra forwards, leda vårt offensiva spel och jobba med individuell utveckling. I och med denna förändring så finns det inga mer planer på att förändra i vårt ledarteam", säger Thomas Johansson, klubbens general manager, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons