Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Samuelsson tar över när Leksand sparkar Melin

Efter drygt ett år sparkar Leksand tränaren Roger Melin.
Ulf Samuelsson tar över SHL-laget och kommer därmed "hem" till klubben där elitkarriären tog fart.
Ishockey • Publicerad 3 februari 2020
Förre NHL-stjärnan Ulf Samuelsson tar över som tränare i Leksand efter sparkade Roger Melin. Arkivbild.
Förre NHL-stjärnan Ulf Samuelsson tar över som tränare i Leksand efter sparkade Roger Melin. Arkivbild.Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT
Leksand sparkar sin tränare Roger Melin och ersätter honom med Ulf Samuelsson. Arkivbild
Leksand sparkar sin tränare Roger Melin och ersätter honom med Ulf Samuelsson. ArkivbildFoto: Nils Petter Nilsson/TT

Den förre NHL-stjärnan har kontrakt säsongen ut med målet att försöka rädda kvar Leksand i högsta serien.

"Det är en spännande utmaning att komma till en sån klassisk hockeyort och förening med all den support som finns kring laget. Det ska bli kul att komma in i det och ge järnet och bidra med allt jag kan för vi ska få ett bra slut på säsongen", säger Samuelsson i ett pressmeddelande.

Annons

"Det är ett tufft läge vi är i så klart, men vi har många matcher på kort tid framöver och det är många poäng tillgängliga att kriga om i serien än. Vi ska vända trenden och få bra driv i gruppen, och jag är väldigt taggad och är beredd att kriga hårt för föreningen."

"Kommer till en gräns"

Leksand är sist på 34 poäng efter 38 omgångar, sju poäng ifrån att klara sig ifrån kval.

– Det är klart att man velat avsluta säsongen och lyckats med det man företagit sig. Men nu är vi så långt in i säsongen och ledningen har kommit till en gräns när man måste göra något, säger Roger Melin till Leksands webb-tv-kanal.

– Jag vet inte om jag har kunnat göra något annorlunda, har jobbat och slitit för att hitta lösningen på hur vi ska vinna matcher. Spelet har inte varit jättedåligt, men det har varit svårt att få skutan att tippa åt rätt håll. Jag har trott på att vi skulle lyckas göra ett trendbrott, men det har inte gått helt enkelt.

Melin säger att han tror att laget ska klara sig kvar i SHL.

– Jag är övertygad om det. Det kan vara bra med en ny röst.

Inga verktyg kvar

Strax före jul 2018 sparkade Leksand tränaren Leif Carlsson efter nio raka förlustmatcher i hockeyallsvenskan. Roger Melin togs in och blev just den katalysator som laget behövde för att klättra uppåt i tabellen och till slut slå ut Mora i kvalet till SHL.

Thomas Johansson säger i tv-intervjun att tränarbytet beror på att Leksandsledningen inte hade fler verktyg att ta till.

– Jag tror att det är viktigt att få in en ny röst som kan skruva på andra knappar. Förhoppningen är att Uffe ska få fart på grejorna så att vi kan vinna matcher, säger Johansson.

55-årige Samuelsson spelade i Leksand mellan 1981 och 1984. gjorde sig ett namn i NHL som hårdför back och vann två Stanley Cup med Pittsburgh i början av 90-talet. Det blev sammanlagt över 1 000 matcher i NHL. Han har också verkat som tränare, mest i USA förutom under två år då han var huvudtränare för Modo.

Scout

Annons

Samuelsson har de senaste säsongerna varit assisterande tränare i NHL-laget Chicago. Denna säsong arbetar han som scout för Seattle som blir ett nytt NHL-lag från och med i höst.

Ulf Samuelsson har fyra barn som följt i hans fotspår; Henrik, Adam, Philip och Victoria Samuelsson är alla ishockeyspelare. Backen Philip spelar dessutom i Leksand och kom till klubben så sent som för några månader sedan.

Samuelsson kommer till Leksand på tisdagen och får veckans landslagsuppehåll på sig att lära känna klubben. Han leder Leksand för första gången när klubben möter Malmö hemma den 11 februari.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons