1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Långa resor ska klimatdeklareras

Klimat • Publicerad 4 oktober 2019
Regeringen vill göra det obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan av långväga resor med buss, tåg, flyg och färja. Arkivbild.
Regeringen vill göra det obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan av långväga resor med buss, tåg, flyg och färja. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen vill göra det obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan i samband med försäljning eller marknadsföring av långväga resor med buss, tåg, flyg eller färja, enligt ett pressmeddelande från infrastrukturdepartementet.

Myndigheten Trafikanalys får i uppdrag att lämna förslag på hur en klimatdeklaration kan utformas så den blir begriplig för konsumenterna. Trafikanalys ska också lämna förslag på vilka aktörer som ska omfattas av kravet och hur det kan införas.

"Transportsektorn är nyckeln i klimatomställningen och ansvaret för det vilar tungt på mig som infrastrukturminister men det ska också vara lätt för individen att ta sitt ansvar", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, enligt pressmeddelandet.

Uppdraget till Trafikanalys är en del av genomförandet av januariavtalet mellan Socialdemokraterna, MP, C och L.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.