Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lånar surfplattor för att motverka ensamhet

Påsken står för dörren och samtidigt råder besöksförbud på landets äldreboenden. Videosamtal är ett sätt att motverka ensamhet och hålla kontakt med sina nära och kära.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2020
Verksamhetschef Lotta Backelin och Yordanos Teklezghi på äldreboendet Kyrkbyn i Stora Sköndal visar en ny lösning för kommunikation med anhöriga.
Verksamhetschef Lotta Backelin och Yordanos Teklezghi på äldreboendet Kyrkbyn i Stora Sköndal visar en ny lösning för kommunikation med anhöriga.Foto: Henrik Montgomery/TT
Brita Öhman på äldreboendet Kyrkbyn i Stora Sköndal får hjälp av Yordanos Teklezghi med att komma i gång med ett videosamtal.
Brita Öhman på äldreboendet Kyrkbyn i Stora Sköndal får hjälp av Yordanos Teklezghi med att komma i gång med ett videosamtal.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bernt och Ann Marie Olsson är båda 89 år och tillhör riskgruppen för covid-19. Ändå får de ofta träffa sina barn – genom en skärm.

– Det här är jättebra! Det känns nästan som att man är i samma lokal, säger Bernt Olsson från sitt kök i Tumba.

Annons

Paret Olsson har surfplattan stående på rullatorn hela dagarna och har, före coronautbrottet, bland annat fått samtal från olika platser i Europa där deras son rest runt.

– Det här är det bästa som kunde ha kommit. Vi har den på hela dagarna, säger Bernt Olsson.

Besöksförbud på landets äldreboenden är tänkt att skydda de äldre från viruset men riskerar samtidigt att bidra till en känsla av ensamhet och depression. Yngve Gustafson, professor vid Umeå universitet, uppmanar anhöriga att ringa sina äldre anhöriga ofta, gärna via videosamtal.

– Besöksförbudet kan få mycket svåra konsekvenser, om man inte får träffa sina nära och kära, säger han.

Lånar surfplattor

Lotta Backelin, verksamhetschef på äldreboendet Kyrkbyns gästhem i Sköndal i Stockholm lånar nu ett antal specialanpassade surfplattor som ska möjliggöra för fler på äldreboendet att prata med sina anhöriga via videosamtal.

– Generellt tycker jag att det är en utmaning att hitta digitala lösningar för äldre som fungerar. Vi har ju en del äldre som har Ipads men som bara ligger för att de tycker att de är för krångliga. Men nu är incitamentet lite större eftersom att de innebär att de får ha kontakt med sina anhöriga. Då är de väldigt villiga att prova, säger hon.

Initiativet har mottagits varmt och Backelin säger att de anhöriga förstår att de inte kan hälsa på men är glada över att de med sina egna ögon kan se att deras föräldrar mår bra.

– Man ser i deras ansikten att de slappnar av på något sätt, säger hon.

Dåligt samvete

Idén till de specialanpassade surfplattorna som Kyrkbyns gästhem lånar är sprungen ur grundaren Thomas Sidéns dåliga samvete över att han inte besökte sin pappa oftare.

– Jag ville ta fram en produkt som kan ta bort känslan av att vara otillräcklig. Det var jävligt jobbigt att alltid känna skuld över att man inte hade tid, säger han.

Annons

Sidéns pappa hann dö innan en pilotversion av surfplattan tagits fram. I stället är det svärföräldrarna Bernt och Ann Marie Olsson som, tillsammans med de boende på äldreboendet Kyrkbyns gästhem, är de första att använda surfplattan för kommunikation med nära och kära genom en skärm.

– Det känns jättebra att kunna hjälpa människor i den här krisen, säger Thomas Sidén.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons