1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läkarfacket anmäler regeringen till EU

Läkarförbundet anmäler regeringen till EU-kommissionen. Anledningen är att politikerna inte tillräckligt tar ansvar för svenska läkares fortbildning, vilket gör att patienter behandlas med föråldrade metoder, enligt facket.
Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande på Läkarförbundet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi tycker att regeringen ska ta sitt ansvar och reglera läkares fortbildning i en föreskrift. Man har gång efter annan hänvisat till att lagstiftningen är tillräcklig men vi ser att den inte är det. Vi ser att läkares tillgång till fortbildning har försämrats successivt de senaste 10–15 åren, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i Sveriges läkarförbund.

Facket anser att regeringen bryter mot artikel 22b i det så kallade yrkeskvalifikationsdirektivet (YKD), som anger att en medlemsstat genom att uppmuntra fortbildning ska säkerställa effektiv och säker utveckling inom yrket.

Föråldrade metoder

Facket menar att den medicinska forskningen gjort enorma framsteg de senaste åren som svenska patienter inte får ta del av. Det tar för lång tid att implementera nya arbetsmetoder och terapier i svensk hälso- och sjukvård, men också lång tid att fasa ut gammal kunskap.

Sofia Rydgren Stale anser till och med att vissa svenska patienter behandlas med föråldrade metoder.

– Det är inte av ovilja utan för att det är svårt att hålla sig uppdaterad på de senaste forskningsrönen och behandlingsmetoderna om inte arbetsgivaren väljer att investera tid och pengar i sin personal. För detta är en investering, inte en kostnad.

Ansvaret för fortbildningsfrågan beskrivs som tredelat mellan yrkesutövare, arbetsgivare och stat. Med en föreskrift från regeringen skulle det dock bli lättare att få upp fortbildning på agendan i samtliga regioner.

– Om det finns en föreskrift så har du också en tyngd bakom som skickar ett tydligt signalvärde. Vi har också möjlighet att Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) följer upp verksamheter utifrån den parametern.

"Inget lätt beslut"

Att anmäla regeringen till EU-kommissionen har inte varit ett lättvindigt beslut. Men när socialminister Lena Hallengren (S) och andra politiker fortsätter att hänvisa till rådande lagtext och säger att personalen redan i dag har möjlighet att specialisera sig i den omfattning som krävs, finns enligt facket ingen annan utväg.

– Det är ett beslut som inte har varit enkelt men vi upplever att vi har återupprepat samma information med ett otal argument sedan åtminstone fem år. Vi måste hitta ett nytt sätt att angripa frågan, säger Sofia Rydgren Stale.

TT har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong