1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kraftigt lyft på bilmarknaden

Nyregistreringarna av personbilar lyfte med 40 procent i september jämfört med samma månad i fjol, enligt preliminära tal från branschorganisationen Bil Sweden. För lätta lastbilar blev det ett lyft på 43 procent.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
Rena elbilar och laddhybrider stod för 13,5 procent av nybilsregistreringarna i september. Arkivbild.
Rena elbilar och laddhybrider stod för 13,5 procent av nybilsregistreringarna i september. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

"Uppgången förklaras till stor del av regeringens beslut om att den nya testmetoden WLTP ska införas i bonus-malussystemet redan från årsskiftet. Dessutom så jämför vi med låga registreringar i september förra året efter det att det bonus-malussystemet infördes", skriver Bil Swedens vd Mattias Bergman i en kommentar.

Enligt Bergman innebär regeringens besked om höjd fordonsskatt i början av september att den årliga fordonsskatten för en ny personbil som registreras i januari 2020 i många fall blir fem gånger högre än motsvarande bil registrerad sommaren 2018.

Samtidigt fortsätter rena elbilar att öka kraftigt i försäljning, upp med 166 procent i september. Det innebär en marknadsandel på 6,7 procent.

Räknar man in laddhybrider var marknadsandelen 13,5 procent.

"Sverige håller sig väl framme när det gäller laddbara bilar. Under det första halvåret i år var Sverige etta inom EU och trea i Europa, efter Norge och Island, för andelen laddbara bilar av de totala nybilsregistreringarna", skriver Mattias Bergman.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.