Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kongressen försöker förhindra Iranattacker

USA • Publicerad 13 februari 2020
Den amerikanska kongressen röstar i ett försök att begränsa Donald Trumps möjligheter att angripa Iran. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Den amerikanska senaten har röstat igenom lagstiftning som syftar till att hindra president Donald Trumps i det fall han skulle vilja angripa Iran.

Lagtexten stipulerar att presidenten måste avbryta all militär aktivitet riktad mot Iran såvida kongressen inte förklarar krig mot landet eller ger ett särskilt godkännande till ett militärt angrepp.

Annons

Den 3 januari dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad, vilket fick Iran att svara med robotattacker mot militära anläggningar i Irak där USA hade soldater. Upptrappningen befarades där och då vara ett startskott för en jättekonflikt i regionen.

Senaten, som kontrolleras av Republikanerna, godtog det nya lagförslaget på torsdagen sedan åtta av Trumps partikamrater röstat för. I ett nästa led ska det demokratstyrda representanthuset rösta om det. Presidenten väntas dock lägga in sitt veto i det sista steget.

När representanthuset röstade ja till ett liknande förslag i januari sade Trump att han "inte behöver" ta hänsyn till det.

Rättad: I en tidigare version av texten stod det att lagförslaget var längre fram i lagstiftningsprocessen än det är.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons