"Klubben"-författaren prisad av Expressen

Kultur Artikeln publicerades
Matilda Gustavsson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Matilda Gustavsson. Arkivbild.
Jenny Jägerfeld. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Jenny Jägerfeld. Arkivbild.
Mia Skäringer. Arkivbild.
Foto: Karin Törnblom/TT
Mia Skäringer. Arkivbild.

Journalisten och författaren Matilda Gustavsson tilldelas Expressens Björn Nilsson-pris för boken "Klubben". Även Mia Skäringer och Jenny Jägerfeld fanns bland pristagarna när tidningens kulturpriser delades ut.

Matilda Gustavssons reportage i Dagens Nyheter om Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, ledde till en våldtäktsdom och kris inom Svenska Akademien. I boken "Klubben", som gavs ut i fjol, skildrar Gustavsson det efterföljande maktspelet i Akademien.

"Hon lyste upp en värld av många mörka skrymslen. En reporter med stilistisk känslighet och en formidabel förmåga att bygga förtroende", heter det i Expressens motivering till att Matilda Gustavsson tilldelas Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik.

Skådespelaren och underhållaren Mia Skäringer tilldelas satirpriset Ankan, med motiveringen "Det komiska geniet steg fram i en tid med få roliga kvinnor på scen – nu är hon en av många".

Teaterpriset En bit av Georgs hatt går till ensemblen i föreställningen "Linje lusta" på Dramaten. Musikpriset Spelmannen tilldelas operasångaren Peter Mattei, och priset Heffaklumpen, för framstående kultur riktad till barn och unga, går till psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.

Fakta

Fakta: De får Expressens kulturpriser

Björn Nilsson-priset: Matilda Gustavsson.

En bit av Georgs hatt: Ensemblen i "Linje lusta".

Ankan: Mia Skäringer.

Spelmannen: Peter Mattei.

Heffaklumpen: Jenny Jägerfeld.

Visa mer...