1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Klimatdemonstrationer ger mer politikerprat

Mer klimatsnack – men ganska lite verkstad.
Jättedemonstrationer världen över får dock politiker att ta upp frågan på dagordningen, enligt en statsvetare som forskar på klimatrörelsen.
Politik • Publicerad 1 oktober 2019
Klimatmanifestationen i Umeå i fredags.
Klimatmanifestationen i Umeå i fredags.Foto: Erik Abel/TT

Många funderar nog över vilken effekt de tilltagande klimatdemonstrationerna över världen får.

– När så många är ute på gatorna innebär det förstås en påverkan. Demonstrationerna har redan påverkat, eftersom Greta Thunberg har fått tala i FN och på andra ställen, säger Katrin Uba, docent i statskunskap vid Uppsala universitet, som forskar på klimatorganisationer.

Hon tror att politiker tar till sig av engagemanget som folk nu visar.

– Jag tror att politiker påverkas på så vis att de pratar mer om klimatet. Men jag är inte helt säker på att vi får se fler politiska beslut. Klimatfrågan är så komplex.

Kräver tid

De politiska besluten måste genomföras på rätt sätt och det kräver tid, anser hon.

– Vi har pratat om klimatet länge, i 30 år minst, men ingen har gjort något tidigare. Det faktum att vi fått ett Parisavtal nu är i alla fall någonting.

Katrin Uba följer klimatrörelsen Fridays for future tillsammans med ett nätverk av forskare i länder som USA, Mexiko, Polen, Tyskland, Italien och de nordiska länderna.

Syftet är att studera hur klimatrörelsen utvecklas, vilka som ansluter sig och hur målen för rörelsen kan förändras. Under jättedemonstrationerna i fredags var forskarna ute och genomförde enkäter med demonstranter.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser utifrån det. Men vi gjorde enkäter även i mars i år, och då såg vi att det var väldigt många nya som anslutit sig.

Klimatrörelse i vågor

David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen, har varit aktiv i miljörörelsen under lång tid. Han tror absolut att demonstrationerna och engagemanget får effekt – både på politiker och vanligt folk.

– Vi har sett intresset komma och gå för klimatrörelser. Mellan 2006 och 2009 var det en topp. Men nu är rörelsen bredare. Läget är också allvarligare nu.

Men frågan är vad politikerna vågar besluta.

– Helt klart är att vi behöver sluta använda fossila bränslen. Men det krävs att politikerna kliver fram.

Han menar att det skulle behövas ett fossilförbud, så att alla vet vad som gäller framöver och kan rätta sig efter det.

– Jag hoppas att politikerna vågar. Nu är den här frågan på allas läppar, den har ju vuxit från en enda 16-åring till flera miljoner på bara ett år, säger David Kihlberg.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.